DR. PETŐ IVÁN

Full text search

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egyes ellenzéki kollégák - az egyértelműség kedvéért mondom, hogy nem az előttem felszólaló frakcióvezető-pártelnök úrra gondolok - itt korai választási beszédeket mondanak, jóval több, mint egy évvel a választások előtt, és jó tanácsokat adnak a kormánynak, hogyan lehetne társadalmi békét teremteni. Közben kormányzati aspirációik vannak, de a társadalmi béke megteremtésére csak egyetlen eszközt látnak ebben a pillanatban: minden követelés, ami Magyarországon ma megfogalmazódik, jogos és kielégíthető követelés. Tagadják - és itt egyértelmű, hogy Szájer képviselő úrra utalok -, hogy tény volt, hogy Magyarország milyen pénzügyi helyzetbe került 1995 elején.
Ha valaki ki tud tekinteni a magyar parlamentből - és ez is ajánlatos lenne egyes ellenzéki képviselőtársaimnak -, láthatná, hogy az úgynevezett volt szocialista országok, a környező országok milyen helyzetben vannak. Én egyetlen olyan környező országot nem ismerek, amelyik társadalmi feszültségek, konfrontáció nélkül meg tudná oldani ebben a térségben a maga problémáit. Azok az országok állnak jól ebben a térségben, amelyeknek kormányai időnként mernek konfrontációt vállalni. Bizony, a közteherviselés jegyében olykor jogosnak tűnő, ám teljesíthetetlen követeléseket elutasítanak.
Fölmerül itt, hogyan lehetett volna elkerülni az agrárválságot. A mi meggyőződésünk az, hogy nagyon nehéz lett volna Magyarországon elkerülni az agrárválságot, több tényező következménye is az az agrárprobléma, amivel ma mindannyiunknak szembe kell nézni. Hogy csak néhány elemet mondjak: ha nincs nyilvántartás a gazdáknál, akkor sokan amiatt panaszkodnak, hogy a kormány támogatja a feketegazdaságot, hogy felvásárló maffiák akadályozzák meg a kistermelők tevékenységét. Biztos, hogy több tényezőre vezethető vissza az agrárválság, de egy tényező biztos, hogy szerepet játszott: a Független Kisgazdapárt programja és politikája, amelyet bizony rákényszerített az előző kormányra. Én még emlékszem az Antall-kormány gazdaságpolitikai elképzelésére a mezőgazdasággal kapcsolatban: abban nem szerepelt az, amit a kormány a Kisgazdapárt zsarolására végül is támogatott.
Torgyán képviselő úr itt kihátrált a felelősség alól. Bejelentette nem sokkal ezelőtt, hogy ők már '90 augusztusában megkezdték a kilépést az Antall-kormányból. (Zaj.) Ez a megkezdett kilépés '92. február 12-én fejeződött be, közel két évig tartott. De '91 áprilisában fogadta el az előző parlament az úgynevezett kárpótlási törvényt, 45 lelkes kisgazda szavazattal, Torgyán József személyes buzdítására. Ha ennek nincs köze a mai agrárproblémákhoz, akkor semminek nincs köze. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)
Elnök Úr! Tisztelt Ház! Természetesen vannak jogos követelések az agrárszférában, vannak jogos követelések, amelyek teljesíthetők, és vannak olyanok, amelyeket a legnagyobb jószándékkal sem lehet teljesíteni. Mára azonban a kiskőrösiek korábbi érdekképviseleti szervezete - célkitűzéseit tekintve, azt nézve - politikai szervezetként működik. A kiskőrösiek azt kérik felhívásul, hogy kövessék őket a politikai pártok. Nyilván majd eldöntik, hogy Kósa Gyula vezeti-e Torgyán Józsefet, vagy Torgyán József Kósa Gyulát. Ezt a mérkőzést majd ők megvívják. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban. - Dr. Torgyán József jelentkezik.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť