DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az egyéves médiatörvény születésnapja tájékán valóban érdemes arról szólni, hogy nagyon egyszerűen és röviden, listaszerűen összefoglaljuk, mik azok a kérdések, amelyekben a kormány a médiatörvény végrehajtását igencsak halogatja. Ez ebben a Házban is x-szer elhangzott kérdésként, interpellációként a Magyar Demokrata Néppárt részéről, aminek nem sok foganatja volt. A mai napig nem készült el az érintett médiák auditált vagyonmérlege.
A kormány nem tett semmit az adósságok felszámolására, pedig eredetileg úgy volt, hogy ezt a közalapítványok megalakulása előtt mindenképpen rendezni kell. Épp ezért nem tehetők felelőssé sem a kuratóriumok, sem az elnökök, hogy a felhalmozott adósságok tömkelegével kénytelenek küszködni, miközben ennek a rendezése eleve a részvénytársaság megalapításának feltétele lett volna. A kormány a törvény szerinti finanszírozási módot ki sem próbálta. Most úgy néz ki: a kormány úgy akarja rendezni a sugárzási díj törlesztését, hogy ezt rá akarja terhelni a médiumok ingatlanvagyonára, ami világosan ellentmond a médiatörvénynek.
Végül megtörtént egy nagyon furcsa dolog, kedves képviselőtársaim, a parlament jóváhagyásával és közreműködésével: a költségvetési törvényben, amelyik feles törvény, például a reklámidő kérdésében a parlament lezseren módosított egy kétharmados médiatörvényt - teljesen törvénytelenül és jogalap nélkül. Azt hiszem, ez a pénzügyi ellehetlenítés csak egyetlenegyre jó: ismét költségvetési függőségbe kerül a média.
(16.30)
Innentől kezdve az autonómiája, a sajtószabadság kritériumainak érvényesítése lehet, hogy deklarált jog, de nem gyakorolható jog, mert a média egészen egyszerűen újra a kormány és a parlament (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) függésébe került. Így tehát a születésnap, bizony, eléggé megkérdőjelezhető ünnepként értékelhető. (Taps az MDNP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť