DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Kérem, elnök úr, arról beszélek, a mezőgazdaság válságáról. (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) De ugyebár annyit azért megjegyezhetek, hogy természetesen mi a reprivatizáció hívei voltunk, és nyilvánvalóan a mezőgazdaság nem lenne válságban, ha az MSZP a mi tanácsunkat megfogadta volna, amelyet mellesleg a jelenlegi földművelésügyi miniszter úr rendkívül korrekten, tárgyilagosan a Magyar Rádióban kifejtett néhány héttel ezelőtt, amikor elmondta, hogy bizony a megoldás a mezőgazdaság kérdéseinek rendbetételére, a válság elkerülésére a reprivatizáció lett volna - tehát a Kisgazdapárt által indítványozott megoldás, hogy egy tollvonással adják vissza a tulajdont úgy, ahogy az volt; akkor nem lehetett volna szétlopni az állami gazdaságokat és a szövetkezeteket, mert az azonnali tulajdonosi pozíció ezt megakadályozta volna.
Persze, ebben az esetben nem keletkezett volna olyan helyzet, hogy most megkérjük Horn Gyula miniszterelnök urat az ország nyilvánossága előtt, mondja el, hogy a köztársasági elnök úr szárnysegédje milyen mennyiségű földet vásárolt fel, mondjuk, vagy az ő korábbi földművelésügyi minisztere milyen mennyiségű földet vásárolt fel. Mert hogy a mezőgazdaság válságban van, az elsősorban abból a tényből fakad, hogy egyesek spekulációs földfelvásárlásokkal hatalmas földterületeket kaparintottak meg, a külföldi földvásárlások ellen a Horn-kormány nem lép fel, de fellép a jogosan demonstráló gazdákkal szemben; azokkal a gazdákkal szemben, akik nem igaz, hogy nem fizetnek adót és nem viselik a közterheket. Mert tessék megnézni, hogy a tb-járuléktól kezdve a minimálbér, 17 ezer forint után fizetendő 39 százaléktól kezdve, az 1800 forinton át az áfáig bezárólag mindent fizetnek, de amikor elmennek az orvoshoz, akkor maximum egy orvosi receptet kaphatnak ezekért a pénzekért, mert a mezőgazdasági kistermelő nem tudja önmagát kiírni táppénzes állományba. Tehát nem magyarázzák meg a magyar népnek, hogy miért van a mezőgazdasági demonstráció, hanem szembe akarják állítani a magyar vidékkel. S amikor a magyar vidékkel szembeállítják, hadd mondjak egy adatot: Baranya megye 20 évi teljes költségvetését teszi ki (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmezteti a képviselőt az idő leteltére.) egyedül a metró bővítése - és akkor megértik a mezőgazdaság válságát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť