SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Politikai vitáink eldurvult hangnemétől irtóznak a választók, de szenved attól a politikusok jelentős része is - már legalábbis az a döntő többség, aki politikai ellenfeleiben, vitapartnereiben nem a mindenáron és csakis a meggyalázásra és megalázásra való célpontot látja.
A napirend előtti felszólalások különösképpen jó gyakorlóterévé váltak az éles s nem egyszer durva retorika villogtatásának. A múlt hétfői napirend előtti reagálása során azonban G. Nagyné Maczó Ágnes, parlamentünk alelnök asszonya kétségtelenül olyan határt lépett át, mely még e sok vihart megért falak közt is új, és eddig elképzelhetetlen mélypontját jelenti a politikai ütésváltásnak.
Az MSZP elődjének titulálni Rákosi Mátyást, és ezáltal annak ismert és gyalázatos bűneivel összefüggésbe hozni a mai utódpártot, nem igazán újszerű. Mindez mégis a - ma szokássá vált - politikai vitastílus részét képezi, mondhatni, akár már fel sem tűnik. Ugyanakkor azonban egy oldalvágással Rákosi Mátyást Róth Manóként aposztrofálni, nem az egykori kommunista diktátor eredeti nevének a történelmi pontosság kedvéért való rögzítését szolgálta, hiszen Rákosit és felmenőit nem Róthnak, hanem Rosenfeldnek hívták a családi asszimilációt megelőzően.
A feltételezhető szándék valószínűleg más volt. A magyarországi zsidóságot mint vallási felekezetet, mint közösség tagjait egykor megbélyegző gyúnynév újbóli felemlegetése egyedül és kifejezetten a diktátor zsidó származására való félreérthetetlen utalás volt. A nemzet keserveit pedig egy kisebbséggel - a zsidósággal - ismét összefüggésbe hozni sem nem civilizált, sem nem demokrata szokás.
Az ellenfél származása, nemzeti vagy vallási hovatartozása demokraták számára, egy demokratikus parlamenti párt számára nem válhat a politikai érvelés elemévé, s közös érdekünk, hogy ez a fajta nyelvhasználat ne kúszhasson be észrevétlenül a magyar parlament retorikájába, hogy hamarosan - már akár feltűnést sem keltő - részévé váljon annak. Tisztán és egyértelműen ki kell jelölnünk azt a határvonalat, amely az emberi jogok tiszteletét elfogadó és azt áthágni kész politikai erők, politikusok közt, a nemzeti, kisebbségi és idegenellenes uszítást elutasító és az azt megengedhetőnek, sőt felvállalhatónak tartó politikusok, politikai erők közt meghúzódik.
Minthogy a Független Kisgazda- és Földmunkáspártot már csak történelmi érdemei (Mozgás az FKGP padsoraiban.), a második világháborús ellenállásban való aktív részvétele, koalíciós időkbeli kiemelkedő szerepe miatt is demokratikus meggyőződésű pártnak tekintjük, megengedhetetlennek tartjuk, hogy az ugyanezen pártból delegált parlamenti alelnök asszony a politikai antiszemitizmus ingoványos talajára tévedjen. Ezért a szabaddemokraták parlamenti frakciója felkéri az FKGP-t, a Független Kisgazda-, Polgári és Földmunkáspártot (Közbeszólások az FKGP soraiból: Fordítva!), hogy az alelnök asszony megnyilvánulásától határolódjon el, szólítsa őt fel a magas közjogi méltóságról történő lemondásra! Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Közbekiáltások az FKGP padsoraiban. - István József: Rákosi is így kezdte '48-ban!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť