BOTKA LÁSZLÓ

Full text search

BOTKA LÁSZLÓ
BOTKA LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Szeged városa örömmel fogadta a megtiszteltetést, hogy az alapszerződés szellemiségének és a román kormányváltással új erőre kapó megbékélésnek egyik fontos szimbóluma, a Román Köztársaság új konzulátusa városunkban kap helyet. A város és polgársága mindent el fog követni azért, hogy méltó körülményeket tudjunk teremteni a két ország kapcsolatrendszerében kiemelkedően fontos szerepet betöltő új intézménynek. Erről egyébként a nemrégiben városunkban vendégségben járt román nagykövet úr személyesen is meggyőződhetett.
Örülünk ennek azért is, mert azt reméljük, hogy tovább erősíti azt a folyamatot, hogy Szeged város újra visszanyerhesse a határokon túlnyúló dél-alföldi régió történelmileg kialakult gazdasági, kulturális és társadalmi együttműködésében betöltött szerepét. Az elmúlt években a délszláv háború és az előző román kormány magatartása nem teremtett megfelelő külpolitikai hátteret a dél-magyarországi megyék kezdeményezésére létrejött Duna-Maros-Tisza regionális együttműködésnek. A régiónkban lezajlott változások azonban egyértelművé teszik, hogy az eddig a szomszédos országok kormányai által nem megfelelően támogatott elképzelések partnereink részéről új erőre kapnak.
Kérdezem tehát a tisztelt államtitkár úrtól, hogy a kormány integrációs stratégiájában milyen új támogatási módszereket dolgozott ki a regionális együttműködések elősegítésére, és ebben szerepet kaphat-e a Románia és Szerbia határ menti megyéivel kialakított dél-alföldi együttműködés.
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť