CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez a képviselői önálló indítvány a közoktatásról szóló törvény módosítását kezdeményezi a kollégiumokkal kapcsolatban. A kollégiumok a tudáshoz jutás esélyét biztosítják azoknak az általában kistelepüléseken élő gyermekeknek a számára, akiknek lakóhelyén vagy annak környékén a megfelelő szintű iskola nem áll rendelkezésre, illetve akiknek továbbtanulása a család szociális körülményei miatt nem biztosított.
Míg az általános iskolai korosztálynál a családból való iskolába járás feltételeinek megteremtése az elsődleges cél, addig középfokon a magyarországi településszerkezetből adódóan körülbelül 80 ezer diák számára a kollégium hosszabb távon is az egyetlen esélyt jelenti a továbbtanulásra. Ugyanakkor a jól működő kollégium - a falain belül kialakítható demokratikus mikrotársadalom lévén - az ország egészére nézve a demokrácia jelentős tartaléka, sőt fejlődésének motorja lehet. A kollégiumok kívánatos megújulásának, szakmai fejlődésének, az önfejlesztő képesség megteremtésének egyik fontos segítője, sőt motorja lehet a pontosan körülhatárolt diákjogokra épülő, építkező diákönkormányzat.
A szakmai önállóság erősítése mellett további segítséget az ilyen kollégiumok hatékony működéséhez szükséges feltételek megteremtésében az jelent, ha megfelelő gazdasági, pénzügyi jogszabályok hasonló szellemű pontosítása is megtörténik, valamint sor kerül a szakmai normatívák, működési paraméterek jogszabályi rögzítésére is.
A kollégiumokra növekvő szerep vár, ezért mind a szakmai fejlesztésre, mind az intézményvagyon rendszerből való kikerülésének megakadályozására kiemelt figyelmet kell fordítani.
Támogatandó a pedagógus előírt végzettségének az ellátandó feladat szerinti differenciálása a szakma korábbi javaslataival összhangban, ugyanakkor elkerülhetetlen a jelenlegi, az érdekeltség hiányát, ellenérdekeltséget mutató és fenntartó struktúra korrekciója. Mindezekért nyújtottuk be javaslatunkat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť