DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt évben hozta meg az Országgyűlés a sporttulajdon rendezésével kapcsolatos törvényt azzal a szándékkal, hogy a sportegyesületek régi, jogos igényét kielégítse, felfüggesztett kezelői jogukat tulajdonná változtassa. E törvényi szabályozásba került be az a lehetőség is, hogy amennyiben a sportegyesület nem kívánja vagy nem tudja a törvényi feltételeknek megfelelően igénybe venni a korábban általa használt sportlétesítményt, ez esetben módjuk legyen az önkormányzatoknak arra, hogy a törvényben meghatározott feltételek alapján tulajdonba vehessék ezeket az ingatlanokat.
A törvény az 5. § (1) bekezdésében szabályozta azokat az együttes feltételeket, amely alapján az egyesületek, illetve az önkormányzatok tulajdonba vehetik az ingatlanokat. Ebben három feltételt határozott meg a törvény. Az első az, hogy a KVI-vel, illetve jogelődjével a leendő tulajdonosnak szerződése legyen; ennek hiányában pedig a tulajdonos sportcélra használta volna az ingatlant. A második feltétel az, hogy tizenöt évig sportcélra kell használni az ingatlant; a harmadik feltétel pedig az, hogy a sportegyesületnek, illetve az új tulajdonosnak ne legyen köztartozása.
Itt jött a bökkenő a törvény végrehajtása során, hisz az 5. § (1) bekezdésében együttes feltételként határozta meg a tisztelt Ház és a törvény ezeket a feltételeket, amelyből az a) pontban szabályozott legelső feltétel az önkormányzatok tekintetében lehetetlen feltétel, így ebből következően egyetlen önkormányzat sem juthat akkor sem tulajdonhoz, hogyha az egyesület például lemond róla. A második esetben pedig gondot okoz az, hogy a lőterek és a polgári légiforgalmi célokat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) szolgáló repülőterek esetében az önkormányzatok első helyen állnak, és szintén nem felelnek meg az együttes feltételnek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az idő leteltét.) Erre tekintettel nyújtottuk be képviselőtársaimmal azt a módosító indítványt, amelynek alapján az egyesületek és az önkormányzatok is tulajdonhoz juthatnak. (Az elnök ismét csenget.) Elnézést, elnök úr!
Tisztelettel kérem a kivételes és sürgős eljárást, hisz több száz egyesület és önkormányzat áll sorba jogos és törvényben biztosított tulajdonáért. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť