DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti hozzászólásában a miniszterelnök úr megköszönte azon ellenzéki képviselők felelős és megnyugtató szavát, akik ilyen módon szólaltak meg napjainkban.
(15.50)
Most, a napirend előtti hozzászólásokra való reagálásokat hallgatva, az országgyűlési képviselők, akik itt vannak a teremben, a tévénézők, a rádióhallgatók pontosan különbséget tudnak tenni aközött, hogy kik voltak azok, akik ilyen felelős módon szólaltak meg, és kik voltak azok, akik olyan módon próbálták felhasználni ezeket az eseményeket, ahogy Pető Iván az előbb bemutatta. Azt gondolom, hogy a nemzeti politizálást, a nemzet érdekében való politizálást hirdető képviselőtársaink a pénzügyi intézményrendszert, a bankrendszert lejárató, dehonesztáló kifejezéseket használtak; mint például Giczy György képviselőtársam vagy Torgyán József, akik nincsenek tisztában ebbeli felelősségükkel. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Azt gondolom, hogy abban a kérdésben nagy egyetértés mutatkozott a ma megszólaló politikusok között, hogy igenis van bizalmi válság, igenis az állampolgároknak megrendült a bizalmuk a különböző intézményekben... (Zaj. - Közbekiáltások az ellenzéki padsorokból: A kormányban!) - nem a kormányban, nem a bankokban, hanem általában a különböző intézményekben, és ez nem most történt, kedves képviselőtársaim! Ez sokkal régebbre vezethető vissza, évtizedekkel ezelőtt történt ez.
(A hangosítás ismét működik.) Azt gondolom, hogy ebben a kérdésben a bizonyítékot az szolgáltatja - hiszen Szabó Iván képviselőtársam azt mondta az előbb, hogy a Postabank ügyében felelősen az ellenzéki képviselők szólaltak meg, és nem a kormány tisztviselői és a kormány szereplői -, ha úgy lenne, ahogy önök állítják, hogy a kormányban rendült meg a bizalom, és az önök tevékenységében nem, akkor vajon miért nem hittek az ellenzéki megnyugtató szónak a polgárok. Azt gondolom, hogy ez az összehasonlítás hamis, azt gondolom, hogy valamennyiünknek elgondolkodtató, hogy az intézményekben ily módon rendült meg a bizalom. (Dr. Pusztai Erzsébet: Ez óriási!) Valamennyiünknek tennivalója van ezzel kapcsolatban, és azt gondolom, hogy a kormánynak és az egész magyar társadalomnak érdeke - és teendője van abban -, hogy a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom megerősödjön, hogy a bankrendszerbe vetett bizalom megerősödjön, és ha azon képviselőtársaink is elfogadják ezt a megállapítást, elfogadják ennek az érdeknek az ilyen módon való megjelenítését, akkor tartózkodni fognak azoktól a meglehetősen populista, napirend előtti vagy interpellációs időszakban szereplő megszólalásoktól, amelyek a magyar bankrendszer lejáratására egyébként alkalmasak.
A mezőgazdasági kistermelők adózása és társadalombiztosítása ügyében kialakult helyzettel, illetve a kiskőrösi tüntetésekkel kapcsolatban azt gondolom, hogy világosan látható, hogy itt egy olyan konfliktus alakult ki, amelyet a kormánynak kezelni kellett, és a miniszterelnök úr elmondta, hogy milyen lépéseket tett a kormány ebben a kérdésben. (Zaj.)
A szocialista frakció érdekelt abban, hogy a mielőbb kormány elé kerülő nemzeti agrárprogram az esélyegyenlőség, a szektorsemlegesség alapján álljon, és hogy a nemzeti agrárprogramban megjelenjenek annak az alapelvei, hogy a szektorokat azonos módon ítéli meg, biztosítja az esélyegyenlőséget, és nem teszi lehetővé, hogy ha a mezőgazdaságon belül működő valamelyik csoport megpróbál szabályozásban vagy bármi más területen a saját maga számára előnyöket elérni, akkor ez egy másik csoport érdekének a rovására történjen. Azt gondolom, hogy ez egy kulcskérdés az agrárprogramot tekintve.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Remélem, hogy a mai napirend előtti vita, amikor felelős gondolatok és mondatok hangzottak el képviselőtársaim szájából, nem száll el olyan módon a levegőbe, hogy a következő megszólalásoknál már az egyébként itt mutatott felelősség nem jelenik meg. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť