DR. BÁNK ATTILA

Full text search

DR. BÁNK ATTILA
DR. BÁNK ATTILA (FKGP): Köszönöm szépen, alelnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem az önök idejét akarom feleslegesen igénybe venni, de arra szeretnék két mondattal reagálni, amit Kristóf képviselőtársam az előbb a kirendelt védőkről mondott, idézve egyébként a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesének átiratában foglaltakat.
Azt nagyon jól tette képviselőtársam, hogy nem terjesztett be módosító javaslatot a közvédő intézménnyel kapcsolatosan, mert meggyőződésem szerint ez semmiképpen sem lehet megoldás ebben a kérdésben. De azzal is vitatkozom, amit a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese fogalmazott meg - és amelyet pontosan idézett egyébként képviselőtársam -, nevezetesen, hogy a kirendelt védők nagy része alkalmatlannak látszik arra... - pont, pont, pont. Tisztelettel megkérdezem, mi a különbség a kirendelt védő és a meghatalmazott védő között. Semmi, tisztelt képviselőtársaim, ez a díjazásban jelentkező különbséget jelenti. Hiszen kirendelt védő ugyanúgy lehet a szakma elismertje, legnagyobbja, sztárja, mint ahogy lehet olyan ügyvéd is, aki nem kifejezetten büntetőjoggal foglalkozik.
Ehhez képest az a javaslata képviselőtársamnak jobban elfogadhatónak tűnik, hogy a kamarák tegyenek közzé egy-egy listát azokról az ügyvédekről, akik általában büntetőpraxissal foglalkoznak. Ez azonban nem oldja meg azt az alapvető problémát, amelyet képviselőtársam is említett, nevezetesen, hogy a kirendelt védő egész egyszerűen - azt kell mondanom - társadalmi munkában végzi feladatát.
A képviselőtársam által említett összegek megfelelnek a valóságnak. Képzeljék el képviselőtársaim, egy - mit tudom én - monstre, hatnapos büntetőügyben ott ülni végig ilyen díjazás mellett! Tehát akkor, amikor vitatkozom a közvédő intézmény bevezetésével, emellett célszerűnek és megfontolandónak tartom azt, hogy valóban létre kellene hozni egy ilyen listát a büntetőügyek ismert ügyvédjeiről (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) - befejezem, alelnök asszony, elnézést kérek -, ugyanakkor azonban a védői díjakat megfelelő módon emelni kell, mert enélkül sohasem lesz megoldás.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps. - Dr. Vastagh Pál: Igaza van!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť