DR. TÓTH TIHAMÉR

Full text search

DR. TÓTH TIHAMÉR
DR. TÓTH TIHAMÉR (MDNP): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Egy hatpárti konszenzus alapján előterjesztett, négy paragrafusos törvényjavaslathoz nem lehet hosszan hozzászólni, különösen akkor, amikor egy bizottsági előadó és az MSZP ugyanazon előadója is jelezte azt az egyetlen problémát, amelyet ez a törvényjavaslat jelenthetne.
Szeretném a Magyar Demokrata Néppárt képviselőcsoportja nevében jelezni, egyetértünk azzal, hogy egységesítik az ajánlást. Tehát mindenki számára könnyebben kezelhető az, ha az országgyűlési választásokon is és a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásánál is az ajánlás mechanizmusa ugyanazon módon történik.
Szeretném viszont a jegyzőkönyv számára is pontosan visszaidézhető módon a javaslat 2. §-ából azt a részt szó szerint idézni, amelyiknek az előterjesztés szerinti elfogadása problémát jelenthetne. Azt mondja a javaslat, hogy "az ajánló választópolgár az ajánlószelvényre rávezeti családi és utónevét, lakcímét, személyazonosítóját, saját kezű aláírását, az ajánlott személy családi és utónevét, a jelölő szervezet nevét, illetőleg a független jelölés tényét". Tehát önmagában az a körülmény, hogy már a kormány részéről is jelezték, hogy a személyi azonosító szerepelni fog, indokolná a módosítást, hogy legalább innen, a javaslat előterjesztett szövegéből ez kivételre kerüljön.
De ugyanakkor szeretném jelezni azt, mint ahogy előttem szóló képviselőtársam is megtette, hogy ha egyszer az ajánlónak kell részben a saját személyi adatsorát felírni saját kezűleg, de ezen túlmenően még az ajánlott személyre vonatkozó személyi adatokat is és a jelölő szervezet nevét, valóban több esetben előfordulhatna az, hogy az lenne a választópolgár reakciója: köszönöm szépen, akkor inkább én nem kívánok ajánlani. Úgy érzem, hogy erre semmi szükség nincs, ne fosszunk meg olyanokat, akik látásuk gyengesége, egészségi állapotuk vagy egyéb ok miatt nehézségekkel küzdenek az írásnál, tehát tegyük minél egyszerűbbé az ilyen javaslatot. Szeretném felkérni a parlamentben ülő valamennyi frakció képviselőjét, hogy egy ilyen tartalmú módosító indítványt közösen terjesszünk elő, és akkor a kormányt is könnyebb helyzetbe hozzuk azáltal, hogy egy hatpárti konszenzus alapján előterjesztett javaslathoz be tudjon fogadni egy hatpárti módosító indítványt.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť