DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt napokban eljutott hozzám az egészségügyi reformnak nevezett tervek több változata. Előbb csak ámulattal, később egyre nagyobb megdöbbenéssel, aztán már felháborodással olvastam az anyag megállapításait. Az csak egy dolog, hogy olyan kijelentéseket tesz, melyek egyszerűen nem igazak, mint például "a jövedelemarányos rendszer túlterheli a magas jövedelmeket, és aránytalanul kicsi az alacsony bérű ágazatok terhelése". Érdekes megállapítás! A jövedelemarányos rendszer attól arányos, hogy minden jövedelem azonos százalékát viszi el. Ezt vajon nem tudják a Pénzügyminisztériumban?
Másik példa: "az egymással versengő pénztárak képesek lesznek a költségek féken tartására az egészségügyben". Elsősorban az Egyesült Államok, de más országok példája is bebizonyította már, hogy ez egyszerűen hazugság. A versengő pénztárak az egészségügyben nem féken tartják, hanem felnyomják az egészségügyi árakat. Vajon tájékozatlanság ez vagy szándékos ködösítés? Képviselőtársaim, vajon hallották-e már azt, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításban egymással versengő profitbiztosítók az árak csökkentéséért versenyeztek volna? Ugye, nem?
Ami azonban a polgárok jövője szempontjából még külön megdöbbentő: ezekben a tervekben az is szerepel, hogy az egészségügyben számlaadási kötelezettséget kell bevezetni azért, mert ez a feltétele a minden beavatkozás után fizetendő részleges térítési díj bevezetésének.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! - kérdezném, ha itt lenne, hiszen ebben az ügyben csak ő az illetékes. Sajnos nincs időm tovább sorolni az idézeteket, mondjuk, például egyet még, olyat, hogy "a demográfiai változásokhoz történő igazodás jegyében" - és ezek után zárójelben szó szerint ez következik - "gyermekorvosból gerontológust". Elgondolkoztam, hogy ha folytatom ezt a gondolatmenetet, akkor vajon mivé kéne átképezni az ilyet leíró közgazdászt; aztán lassan rájöttem: sírásóvá.
Komolyra fordítva a szót, kérdésem az: milyen politikai megrendelésre készült ez az anyag? Tekinthetjük-e úgy, hogy ha önök ismét kormányra kerülnek, ezt akarják megvalósítani? Tekinthetjük-e úgy, hogy ez a Szocialista Párt színfalak mögött készülő terve? Ha pedig nem az, akkor miről szól ez a program, és kinek a megbízására készült?
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť