DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! E Ház falai között nem először van szó a tankönyvellátásról, és azt hiszem, hogy ha valami közérdek, akkor a tankönyv közérdek, hiszen gyakorlatilag minden diák tankönyvből tanul, és évente közel tízmillió tankönyv fogy el, sokszor kerül veszendőbe is - de erről már a későbbiekben kívánok szólni.
A Szülők Kamarája az elmúlt hónapokban aláírásgyűjtést kezdeményezett, hiszen azt tapasztalják, hogy sajnálatos módon évek óta folyamatosan emelkednek a tankönyvárak, ezzel szemben a költségvetés által biztosított tankönyvtámogatás 1993 óta 700-800 forint között változik, miközben a tankönyvek árai duplájára, két és félszeresére nőttek, a kezdeti 2500-3000 forintról most már 5000-8000 forint egy tankönyvcsomag ára.
A szülők nagy része nem kis erőfeszítés árán még meg tudja vásárolni ezeket a tankönyveket, azonban ma már a pedagógusok - ugyanúgy, mint az orvosok - azzal számolnak, hogy ha összeállítják a tankönyvcsomagot, ami az adott pedagógiai programhoz vagy az adott tantervhez szükséges, akkor azt is meg kell nézniük, hogy ha az egyik tantárgyhoz drágább tankönyvet vesznek, akkor a másikhoz olcsóbbat kell venniük - lehet, hogy nem a legjobb minőségűt -, azért, hogy ki tudják azt fizetni.
Úgy hiszem, hogy ez az ellentmondás azért is fokozódott, mivel ma már az önkormányzatok nagy része nem tud tankönyvtámogatást biztosítani. Ma már egyre több az olyan hely, főleg a szegényebb önkormányzatok, ahol valószínűleg a lakosok is szegényebbek, s ott semmiféle támogatás nem áll rendelkezésre, tehát a szülőknek kell kifizetni tankönyv árát.
Hogy a helyzet tovább fokozódott, annak két oka van. Az egyik, hogy elkészült a minisztérium tankönyvrendelete, amely két komoly problémát vetett fel. Azért gondolom, hogy a parlament falai között kell erről szólni, mert az egyeztetés során nem sikerült meggyőzni a minisztériumot.
Az egyik probléma, hogy ismét visszatért a műveltségterület, tehát a tankönyvrendelet szerint műveltségterületre vagy annak részére lehet készíteni a tankönyvet. Miközben tantárgyak tanítása folyik az iskolákban, eközben a műveltségterületek vagy azok részei olyan tankönyvek előállítását is lehetővé teszik, amelyek csak egy-egy kis területet tudnak átfogni. Tehát előfordulhat, hogy egy-egy tantárgyhoz több tankönyvre lesz szükség.
A másik: a tartós tankönyv, amire itt már ígéretet kaptunk, nem kap kiemelt szerepet. Bár a miniszteri rendeletben háromszor megemlítődik, hogy lehet tartós tankönyvet készíteni, ennek a lehetősége mégsem bír semmiféle támogatással, ennek következtében, miután ezek drágábbak, nyilvánvaló, hogy a kiadók nem fognak vagy csak nagyon kis mértékben fognak tartós tankönyvet készíteni.
Én úgy hiszem, hogy az elején említett évi tízmillió könyv és azok esetleges évenkénti kidobása olyan mérvű pazarlás, amit nem lehet sokáig tartani, amit nem lehet sokáig támogatni. Tehát nagyon jó lenne, ha lenne olyan programja a Művelődési Minisztériumnak - és erre a tavalyi év folyamán ígéretet kaptunk -, amelyik a tartós tankönyv előállítását, az iskolák számára a megvásárolhatósági lehetőséget, valamint a szülők, a tanulók számára a használatot biztosítani tudja.
A másik dolog, ami szintén port vert fel, a Tankönyvkiadó privatizációja. Úgy hiszem, hogy a decemberi oktatási bizottsági ülésen az oktatási bizottság tagjai - legyenek kormánypártiak vagy ellenzékiek -, mindannyian megállapodtunk abban - Csiha Judit miniszter asszony megerősíthetné ha itt lenne -, hogy egyelőre nincs szükség a Tankönyvkiadó privatizációjára; nincs olyan égető helyzet, ami miatt a Tankönyvkiadót privatizálni kellene. Ennek ellenére januári keltezéssel a kulturális bizottság a Tankönyvkiadó privatizációjáról kapott egy anyagot.
Kérem államtitkár urat, gondolják végig, ha az oktatási bizottság egyetért egy elhalasztott és egyelőre nem indokolt... (Az elnök a poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) privatizációval, akkor mi indokolja ezt a hirtelen sietséget. Várom, hogy reagáljon államtitkár úr. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť