DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Arról nincs tudomásom, hogy a társadalombiztosítási bevallásoknál egy kaotikusnak minősíthető helyzet alakult ki. Az természetesen igaz és tény, hogy az egészségbiztosítási apparátus ügyfélforgalmának 40 százalékát lebonyolító Fővárosi Egészségbiztosítási Pénztárnál valóban napokig sorok alakultak ki az új nyomtatványok és floppy lemezek átvételekor, de ez az ország többi részén nem volt jellemző.
Egyébként az a helyzet, hogy a társadalombiztosítási ellátásokról és a magánnyugdíjra jogosultakról szóló törvény rendelkezett úgy, hogy január elsejétől a havi összesítő bevallást az igazgatási szervek által rendszeresített és a kötelezett rendelkezésére bocsátott számítógépes program alapján kell megküldeni. Egyébként már maga a törvény és a végrehajtási rendelet is külön részletes feltételek nélküli, elég széles körű lehetőséget biztosított arra, hogy a floppy lemezen történő adatszolgáltatási kötelezettség alól a vállalkozó mentesüljön. Nem sorolom fel ezeket az eseteket. Azt nem vitatom, hogy egy új helyzet alakult ki, ehhez alkalmazkodni kell, és különösen arra való tekintettel, hogy az eddigi évi egyszeri kötelezettség helyett havonta kötelesek a vállalkozók a társadalombiztosítási szerveknek adatokat szolgáltatni. Ennek azonban az az oka, hogy maguk a vállalkozók kérték, hogy a társadalombiztosítási járulékot ne az előző évi jövedelem, hanem az úgynevezett vállalkozói kivét, de legalább a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér alapján fizessék meg, tehát hogy rugalmasabban alkalmazkodjon a bevallás a tényleges jövedelmezőséghez.
Én úgy gondolom, hogy ezek a zavarok átmenetiek, a rendszer a tanulófázis után be fog állni. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť