GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Bizottságunk két héttel ezelőtt, a választójogi és a választási eljárásról szóló törvény módosításával egyidejűleg tárgyalta az alkotmánymódosításra vonatkozó javaslatot. Elég nagy vita bontakozott ki a bizottságban, de nagyjában-egészében az álláspontok három vélemény körül csoportosíthatók.
Az első álláspont az előterjesztést ebben a formájában javasolja, tehát hogy igen, szükség van a kisebbségek országgyűlési képviseletére, akár alkotmánymódosítással is - ha mindjárt ez az alkotmánymódosítás csak erre az esztendőre és erre az alkalomra vonatkoznék.
A második álláspont ugyancsak "igen", ám azzal a megszorítással, hogy az alkotmány módosítása nélkül, lehetőleg májusban. Ezt képviselték a bizottsági tagok közül két párt jelen lévő képviselői.
A harmadik álláspont volt a tagadó, a "nem", amely voltaképpen arról szól - ez más alkalommal különböző vitákban itt már elhangzott -, hogy a kisebbségek képviseletét kétkamarás rendszerben tudják elképzelni, és az alkotmány módosításához sem így, sem más módon nem járulnak hozzá.
Tekintettel azonban arra - amiképpen államtitkár úr is mondta -, hogy a kisebbségek választójogáról, illetve választhatóságáról szóló törvény, illetve annak az eljárási törvénye akkor tárgyalható meg érdemben itt, a Házban, vagy akkor fogadható el, hogyha ez az alkotmánymódosítás ugyancsak átmegy, elfogadtatik, ennélfogva ez a vita gyakorlatilag abbamaradt, de nem zárult le, és a bizottság nagyon szoros szavazással - 8 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett - általános vitára alkalmasnak tartotta és javasolta elfogadni az Országgyűlésnek.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť