DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Mindenekelőtt az elnök úrtól szeretném kérni azt, amiről már a Házbizottságon is szó volt: szerezzünk érvényt annak a Házszabálynak, hogy az új Házszabály szerint az egyik frakcióvezető a másik frakcióvezető felszólalására nem reagálhat egy miniszterelnöki expozéra való reakcióban, és ezt tiltsa meg nekem is, mert így legalább időt spórolok meg azzal, hogy nem kell Szent-Iványi úrnak válaszolnom. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)
Nagyon röviden a sikersztoriról szólnék. A magam részéről nagyon tudom értékelni, hogy visszafizettünk most egy bizonyos IMF-hitelt. Ez nagyon rendben van, ennek nagyon örülök, hozzá kell azt is tenni, hogy volt más időszakú megállapodás is. 1993 szeptemberében abból a székből - nagyon sokan emlékeznek - 40 perc 40 másodperc időtartamban beszéltem arról a megállapodásról, ami akkor született; egy 300 millió dolláros hitelről, amit egyébként az akkori kormány fel sem vett, így a jelenleginek vissza sem kell fizetni. Ilyen megoldások is vannak a takarékosság tekintetében.
Amit azonban a közbiztonság ügyében szeretnék szólni: majd egy külön napirend előtti felszólalásomban egy egészen más szempontok szerinti megközelítésére utalnék, de itt számháború folyt.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Mindenekelőtt arra szeretnék reagálni, hogy itt milyen jellegű változások történtek és mikor. Egyetértek azzal a megállapítással, hogy bizony a piacgazdaságra történő áttérés szükségszerűen hozott magával egy bűnözési többletet is, és ez velejárója volt annak a nagy változásnak, amelyen 1990 óta Magyarország átment. Azonban ha már itt tartunk, el kell azt is mondani ehhez, hogy az ebből a fajta rendszerváltozásból szükségszerűen adódó bűnözési hullám, amely a '80-as évek második felétől növekedve 1992-ben érte el a csúcspontját 447 215 bűncselekménnyel, onnantól kezdve megváltozott, és az akkori intézkedések hatására 1994-ben több mint százezerrel csökkent, és 380 ezer körülire esett vissza a kormányváltozás időszakára. 1997-re viszont minden korábbit, a rendszerváltozás utáni 1992-es csúcsot is meghaladva 514 403-ra emelkedett. Hol vannak akkor azok a tapasztalatok, amelyekről az előzőekben hallottunk?
Bizony, ennek vannak strukturális okai. Tessék szíves lenni megnézni, hogy a kormány hivatalba lépésekor leállította azt a rendőrőrsprogramot, amely a helyi lakosság biztonságérzetének növelése érdekében elindult 1993-1994-ben.
(16.00)
Leállított egy technikai fejlesztési programot a rendőrség fejlesztése tekintetében. Most újra előkerül egy olyan hároméves program keretében, amely nyilvánvalóan a következő kormány első három évére eshet, de semmi esetre sem a hátralevő három hétre a parlament életéből.
Emlékeztetni szeretnék arra, hogy éppen itt, a tisztelt parlamentben torpedózta meg félúton, tárgyalás közben ez a kormány a büntető törvénykönyvnek azt a módosítását, amelyet a Magyar Demokrata Néppárt képviselői nyújtottak be, éppen azon súlyos bűncselekmények tartós büntetésére, amelyek igen nagy hatékonysággal tartják börtönben hosszú távon a bűnözőket, és ehelyett a Btk.-módosítás a pitik büntetésnövelését eredményezte. (Dr. Szabad György: Úgy van!) Azt hiszem, ezekben a kérdésekben, ha bűnüldözésről van szó, strukturális kérdésekről van szó, rendőrségi ellátásról van szó, nem lehet kormányváltozásról kormányváltozásra valamiféle olyan változást hozni, amely felrúgja a menetrendet. Itt folyamatosságra van szükség, mert ennek a megtörése a bűnözés számának '94-től '97-ig kereken kétszázezerrel való növekedését hozta magával, ami a '92. évi csúcsnak 50 százalékkal meghaladott mértéke.
A másik kérdés: nagyon nem örülünk annak, hogy itt miniszterelnöki szájból olyan tévtanok hangzanak el, amelyek a társadalom félretájékoztatására is alkalmasak. (Dr. Torgyán József: Igaz!) Szó szerint szeretnék idézni a február 12-ei sajtótájékoztatóból, ahol a következő hangzott el: "Miközben a Budapesti Rendőr-főkapitányság harcot folytat a gépkocsilopások ellen, az elfogott gépkocsitolvajok döntő többségét szabadlábra helyezik, szinte azonnal." Óriási, kemény kormánykritika!. Közben itt ülünk a parlamentben, tárgyaljuk a büntetőeljárásról szóló törvénymódosítást, amely tovább szűkíti a fogdában való tartás lehetőségét, tovább csökkenti azok számát, akiket bent lehet tartani. Hát akkor most tessék elmondani, mit akar a kormány: hosszabbítani akarja, és több embert akar, vagy kifogásolja, hogy elbocsátják őket? Egyszerre nem lehet hideget és meleget ugyanabból a szájból fújni! (Dr. Torgyán József közbeszól.)
A kormány munkájáért a miniszterelnök felelős. A törvényt az igazságügy-miniszter nyújtotta be, de vele szemben nincs bizalmatlansági indítványunk, ezért a miniszterelnök úrtól várjuk, hogy ha ezzel a törvényjavaslattal nem ért egyet, akkor vonassa vissza a miniszterével, és boldogok leszünk, ha egy szigorított eljárásról fogunk ebben az ügyben tájékoztatást kapni. (Dr. Szabad György: Felelőtlen kormány!)
A másik kérdés: tényleg nem tartjuk szerencsésnek, főleg egy európai uniós csatlakozás esetében, hogy az idegenekre mutassunk akkor, amikor az idegeneknek nagyjából majdnem semmi köze az ügyhöz. Én most nem szeretnék számháborút folytatni - és hogy ki mit mondott -, de azért mégiscsak elhangzott ez a 80 százalék, sőt, erre ráerősítés történt. (Dr. Torgyán József: Rasszista megnyilatkozás!) Ismét szeretnék felolvasni a február 12-ei hivatalos kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakból, ahol Pető Sándor, a Reuter újságírója rá is kérdezett, hogy ez a 80 százalék, amit külföldiek követnek el, kicsit túlzottnak hangzik. Hogyan van ez? - kérdezte. Mire a miniszterelnök úr a következőt mondta: "Lehet vitatkozni a 80 százalékkal, nem én találtam ki, ezt a rendőrség vezetői fogalmazták meg a mai délutáni megbeszéléseken." Hát várhatjuk mi a bűnügyek felderítését, ha a rendőrség vezetői ilyen tájékozottságról tesznek tanúbizonyságot, és így félrevezetik az ország miniszterelnökét! (Közbeszólások. - Dr. Torgyán József: Szegény Jánosi...!)
Abban viszont teljesen biztos vagyok - mondta a miniszterelnök úr -, hogy szinte nincs olyan elkövetett bűn, nagyobb súlyú rablások meg egyebek, amelyeknek valamilyen külföldi vonatkozása ne lenne. Kérem, akkor, amikor a gyilkosságok és az emberélet ellen elkövetett bűncselekmények száma 447 volt egy évvel ezelőtt, és ebből mindössze 13-nak van külföldi vonatkozása! Hát kérem, nem lehet az Európai Unióba úgy menni, hogy megrágalmazzuk egész Európát és a környező államokat, és nem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) egy-két számmal, hanem nagyságrendekkel tévedünk!
Miniszterelnök Úr! Nagyon nagy korrekciókra van szükség, nem most, a következő három hétben, hanem a következő négy évben. Ezt próbáljuk elintézni. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť