LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Kedves Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! Mivel egyszer már hozzászóltam, nem arról kívánok beszélni, amit megerősítettem, hogy mi miért szavaztuk meg ezt a javaslatot, és miért fogadtuk el a Házszabálytól való eltérést. Én két másik témára szeretném a szíves figyelmet fölhívni, ha megengedik a képviselő hölgyek és urak.
Az egyik az, hogy mindent el kell követni a magyar külpolitikának, a magyar külügyi kormányzatnak annak érdekében, hogy ne kerüljön sor arra a szükséges beavatkozásra, amit itt most az előbb megszavaztunk. Tehát minden területen, minden fórumon mindent meg kell tennie a magyar külügynek annak érdekében, hogy ne legyen háború, ne legyenek áldozatok, ne legyenek halottak, hanem tárgyalásos úton, békés módon oldódjon meg ez a valóban nem könnyű probléma. Ez volna az első, ami egy kicsit eltér az előbb elhangzottaktól, ezért bátorkodtam még egyszer szót kérni.
A másik, amiről szintén gyakran elfeledkezünk, hogy lassanként most már '90-91 óta határtalan szenvedés sújtja Irak népét. Nem a politikai elitet, akik vitatkoznak egymással, nem az amerikaiakat, nem a politikai elitet Irakban, hanem az egyszerű embereket. Az embargó következtében idősek, fiatalok, gyermekek éheznek, nyomorognak, lehetetlen helyzetben vannak. Szükséges tehát erre az oldalra is odafigyelni egy kicsit, nemcsak Európának, nemcsak a magyar parlamentnek, hanem az ENSZ-nek és minden nemzetközi szervezetnek mert azért nem közömbös az, hogy egy országban hogyan él a lakosság, hogyan szenved a lakosság, hogyan éheznek a kisgyermekek, az idősek hogy pusztulnak el, csupán azért, mert az elitek közt ellentét van, és ezen vitatkoznak.
(17.40)
Erre a kérdésre nemigen fordítottunk szót, és a Független Kisgazdapárt mint egy humanista párt nevében szeretném felhívni nemcsak az Országgyűlés, tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hanem az egész világ figyelmét arra, hogy néha gondoljunk arra is, hogy sok-sok százezer, millió embert érintő dolgok vannak a nagypolitika hátterében.
Természetesen a Független Kisgazdapárt az ENSZ-határozat alapján - mint ahogy már az előbb mondtam - támogatja ezeket a megoldásokat, amikről beszéltünk. Mi sem értettünk volna egyet egy fegyveres beavatkozással, tehát a részvétellel ebben a háborúban - semmilyen módon. Minden szempontból támogatjuk ezt a megoldást, azonban az a kérésünk, hogy lehetőleg a külügy és a hadügy is próbálja megoldani azt a kérdést, hogy egyrészt ne legyen véres háború, és mindent kövessen el a magyar kormányzat is ennek érdekében; másrészt pedig, ha sikerül - akár háború nélküli tárgyalással, akár pedig fegyveres beavatkozás után - egy békés állapotot létrehozni, akkor figyeljen oda a világ, hogy az embargót bizonyos értelemben szűkítse, bizonyos értelemben könnyítéseket vezessen be ebben az országban, mert ha ezeket bevezeti, akkor talán az ott élő emberek élete is javul valamit - mert az is cél lenne, hogy Irakban végre emberi módon élhessenek az emberek, nőhessenek fel a gyermekek, és nyugodtabb életformát biztosítsanak.
Erre szerettem volna felhívni a figyelmet, és ezért kértem még egyszer szót. Köszönöm szépen a tisztelt figyelmüket. (Taps az FKGP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť