DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Déltáv által bekapcsolt vonalak száma napjainkban, ahogy ön is említette, valóban igen jelentős, ma már meghaladja a 125 ezret, így a szolgáltató a megye valamennyi területén teljesítette a belterületen felmerült igényeket.
A külterületi lakosok számára - ami egy roppant érzékeny kérdés az egész országban - ez rendkívül jelentős többletköltséggel jár. Ennek ellenére a Déltáv az elmúlt években mintegy 600 külterületi állomást létesített. A társaság koncessziós szerződésében valóban szerepel, hogy a szolgáltató a telefonvonal hozzáférését legfeljebb 30 ezer forint ellenében biztosítja, a szerződés szövege azonban azzal folytatódik - ez talán elkerülte képviselő úr figyelmét -, hogy a mindenkor hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően állapítható meg a beruházási hozzájárulás, illetve a létesítési díj.
A közcélú távbeszélő-szolgáltatás hozzáférési pont létesítésének egyszeri belépési díjáról szóló 19/1997. KHVM rendelet alapján, amennyiben a külterületen a 30 ezer forint belépési díj a szolgáltató közvetlen költségét nem fedezi, a belterület határától számított szakaszra a tényleges költségek 50 százalékát a szolgáltató köteles fizetni.
A helyi koncessziós társaság a külterületen lakók távbeszélő-igényét és a létesítés költségeit minden esetben egyenként vizsgálja meg, és tesz árajánlatot.
(15.30)
Mivel itt többnyire nagy, sőt gyakran igen nagy távolságról van szó, a létesítés költsége általában igen jelentős. Megítélésük szerint egyes esetekben az érintett lakosság számára valóban elviselhetetlen kiadásokat jelentenek, ezért más, illetve olcsóbb megoldásokat is keresni kell. Külföldi - svéd, finn - tapasztalatokra hivatkozva mondhatom, hogy ott az igen ritkán lakott külterületeken a magas költségigény miatt nem építenek ki tíz vagy több száz kilométer hosszú vonalat, hanem százszázalékos lefedettség mellett a vezeték nélküli fejlesztéseket választják.
Az interpellációban feltett konkrét kérdéseire a következőket mondhatom:
A koncessziós szerződésben foglaltak teljesítését a Hírközlési Főfelügyelet minden évben ellenőrzi. Amennyiben a szerződésben foglaltaknak a társaságok nem tesznek eleget, élünk a szankcionálás lehetőségével.
A Déltáv Részvénytársaság a külterületre vonatkozó létesítés költségeit a hatályos jogszabályok szerint állapítja meg, amelynek helyességét a HIF-fel tételesen ellenőriztetjük, különös tekintettel arra, ahol a szolgáltatók feltűnően nagyobb összegű ajánlatot tesznek.
A befizetendő összeg mérséklése érdekében az érintett önkormányzatok élhetnek azzal a lehetőséggel - erre felhívom a képviselő úr figyelmét -, hogy a többek között kifejezetten ilyen célra létrehozott Hírközlési Alapból átvett feladatok előirányzatából - ez sajnos már csak utóda az eredeti Hírközlési Alapnak - meghirdetett pályázat útján támogatást igényelhetnek. Nyilván itt nagy különbségek lehetnek az igénylők szociális helyzete között.
Más megoldásként, ahol a lefedettség megvan, számításba kell venni a mobilszolgáltatást is. Jelenleg Csongrád megyében például 99 százalékos a lefedettség.
Összességét tekintve nem az a helyzet ma már, hogy a mobil telefonnál lényegesen nagyobb és magasabb akár a belépési, akár pedig a tarifális helyzet. A beszélgetés díja, figyelembe véve a lehetséges beszélgetések távolságát, ma már szinte azonosnak tekinthető. Kezdeményezésünkre a szolgáltatók rövidesen speciális kedvezményekkel is (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) segíteni fogják a külterületen élők, különösen a tanyasiak számára a mobil telefon használatát. Erről tegnap még külön a szolgáltatókkal megbeszélést folytattam.
Kérem képviselő urat és az Országgyűlést, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjenek. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť