DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy eddig a kormány nem tárgyalt és nem foglalt állást semmiféle elvi vagy nem elvi kormánymegállapodásról vagy akár ennek a tervezetéről. Ez feltehetően a következő időszakban fog megtörténni.
Másrészt a kormányzat álláspontjához tudomásom szerint rendkívül közel áll a bősi kérdésben a Szent-Iványi úr által is említett akadémiai tanácsadó testület jelentése, amely még nem eléggé nyilvános, reméljük, hogy rövidesen részletesen nyilvánosságra kerül. Eszerint nyilvánvaló, hogy végleges megállapodást nem lehet kötni ökológiai, műszaki, gazdasági, finanszírozási szempontú részletes hatásvizsgálatok nélkül. Ennek a keretében kell azokat a számításokat is elvégezni, amelyekről Pokorni képviselő úr említést tett.
A jelenlegi tárgyalásoknak elsősorban arra a közvetlen célra kell irányulniuk - az akadémiai bizottság szerint is -, hogy meghatározzák egy lehetséges megállapodás irányait és kereteit. Nagyon sokszor elhangzott a jelentésben is, hogy az irányait és kereteit lehet csak megállapodásban rögzíteni.
Az eddigi parlamenti határozatok tükrében úgy vélem, hogy a parlamenti kompetencia, illetve ennek időbeli érvényesítése ebben az esetben nem fog kárt szenvedni, nem fog sérülni. Ebben egyébként a parlament környezetvédelmi bizottságának alapvető ellenőrző szerepének kell lennie a jövőben is.
Meggyőződésem továbbá: alapvető fontosságú, hogy biztosítsuk a hágai bíróságot jó szándékú tárgyalási és megállapodási készségünkről. Többször, nem egy pontban, ha valaki elolvasta a hágai bíróság döntését, a jó szándékú tárgyalás és megállapodási készség alapvető kritériuma annak, hogy elkerüljünk egy esetleges második, számunkra netalántán véglegesen vagy végletesen negatív hágai döntést.
Megjegyzem, hogy az Európai Unióval áprilisban kezdődő tárgyalásainknál a hajózás kérdése - bármennyire is tudjuk, hogy milyen szerepe várható - mint a hetes európai folyosó kérdése alapvető fontosságú. Nem egy leiratban közölte velünk, személyesen velem is, az Európai Unió főbiztosa, hogy Magyarországnak meg kell oldania - és nem elsősorban gazdaságossági szempontból, de meg kell oldania - ezt a kérdést, mert nekünk róják fel többek között, hogy idáig olyan mértékben visszaszorult a dunai hajózás kérdése, ami miatt nem volt gazdaságos és nem volt értelme gyakorlatilag akár tömegárukat is szállítani a Dunán. Tehát ilyen szempontból egy súlyos európai követelményrendszer keretében állítják elénk a dunai kérdést a következő időszakban és már ebben az esztendőben a tárgyalások megkezdése során is. Kérném ezeket figyelembe venni!
Meggyőződésem, hogy olyan megállapodást ez a kormányzat bizonyosan nem köthet, amely a következő időszakra elkötelező lenne a következő parlament számára. Meggyőződésem, hogy ez 1999 vége előtt, de lehet, hogy csak a 2000. esztendőben esedékes.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť