DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Február másodika különleges nap; ugyanis február 2-án jön ki a medve a barlangjából (Derültség.), és eldől, hogy milyen hosszú lesz a tél. A mai eredményt nem tudom, most csak abban reménykedem, hogy a választási kampány medvéje, amely ott brummogott néhány ellenzéki képviselőtársam felszólalásában, talán visszamegy aludni a barlangjába. Ez azért lenne kívánatos, mert nagyon sok olyan feladat van, amelyet közösen kellene itt az Országgyűlésben megoldanunk a hátralévő időszakban. Igazuk van mindazoknak, akik elmondták, hogy az ország és a nemzet érdeke, hogy találjunk megoldást a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletére, és igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy az Alkotmánybíróságról szóló törvényeket és szabályokat, a jelölés módját itt együtt, közösen rendeznünk kell, mert ezek fontos dolgok.
Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar gazdaság lendületben van. Teljesen természetesnek tartom, hogy ellenzéki képviselőtársaink néha ezt vagy tárgyában kérdőjelezik meg, vagy eredményében és hatásában kérdőjelezik meg. Ez az ő dolguk. Nekünk az a dolgunk, hogy a tényeket ismertessük a közvéleménnyel, és a tényekből levonandó kormányzati politikát alapozzuk meg. Melyek a tények? Igaza van Boross képviselő úrnak abban, hogy nem mindegy, hogy választunk-e egy rossz évet vagy jót, és mihez viszonyítunk. Válasszuk akkor 1994-et, hiszen ön arról beszélt, hogy a reálgazdaság nem fejlődött. Egyetlenegy és döntő számot hadd mondjak el: 1994-hez képest a magyar gépipar, mely vitathatatlanul húzóágazata az egész magyar gazdaságnak, 2,5-szeres teljesítményt tudott felmutatni. Számos más ágazatban - ha nem is ilyen mértékig ugyan - a növekedés ebben a négy évben ilyen meggyőző és impozáns.
Ha már szóba került az, hogy vajon van-e kereslet-visszafogás vagy sem, igaza van önnek abban, hogy a legnagyobb különbség a Horn-kormány és az Antall-Boross-kormány között abban van, ahogy ezt az ügyet megközelíti. A mi filozófiánk az volt és az marad, hogy kereslet növelésére csak teljesítménnyel arányosan lehet egy ép és működőképes gazdaságban vállalkozni, mert az a keresletnövelés, amely mögött nincs teljesítmény, az ország tragikus eladósodásához vezet. Ez történt önökkel 1993-ban és 1994-ben. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Van még feladatunk, hogy ezt a kedvező folyamatot, amelyről a miniszterelnök úr beszélt, továbbvigyük, és van még törvény is, amely ezt szolgálhatja a következő hetekben. Ilyen a kockázati tőketársaságokról szóló törvény, amely pontosan azokat a kis- és középvállalkozásokat hozhatja lendületbe, amelyekről itt sok szó volt. Ugyanilyen fontosnak tartom a fiatalok munkajogi védelméről szóló törvényt, hiszen a gazdaságnak nemcsak befektetői, hanem munkavállalói szereplői is vannak. Vannak olyan ügyek, amelyek természetesen előkészítő szakaszban vannak. Ezeken a munkát éppúgy folytatni kívánjuk, mint a most idekerülő törvényjavaslatokon, mert meggyőződésünk az, hogy nem válhatnak fontos ügyek sem a választási kampány esetleges megfontolásainak, sem maguknak a választásoknak a foglyává.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt azon az állásponton van, hogy egy megteremtett gazdasági fejlődés keretei között három olyan fontos célt követ most és a jövendőben is, amely a társadalom számára is világos fejlődési pályát mutat; egyrészt az esélyegyenlőség biztosítását a magyar oktatási rendszeren keresztül, mert fontosnak tartjuk, hogy 16-ról 18 évre növelhettük a gyermekek iskolázását, hogy feltételeket teremtettünk ahhoz, hogy minél többen szerezzenek középfokú végzettséget, és igen, van olyan ambiciózus célunk, hogy a mai 20 százalékról 30 százalékra növeljük az egyetemre, főiskolákra járók arányát a 18-22 éves korosztályban.
Másodikként: ilyen társadalmi célnak tartjuk a széles értelemben vett biztonság megteremtését, elsősorban a közbiztonság megerősítését, mert az emberek türelmetlenek, aggódnak, és mindazok a megkezdett kedvező folyamatok, amelyek akár a rendőrőrsprogramban, akár a városi rendőri jelenléttel, az iskolák környékén való megjelenéssel, a rendőrség egész munkájának az átalakulásával elkezdődtek, folytatást kívánnak. Ilyen feladatnak tartjuk, hogy nőjön a munkaalkalmak száma, hiszen az elmúlt év volt az első tíz év óta, amikor félszázezerrel több új munkaalkalom jött létre, mint amennyi megszűnt. Az elmúlt év volt az első, amikor a kormány támogatta azokat a vállalkozásokat, amelyek iskolájukat elvégző fiatal pályakezdőket is foglalkoztattak.
Azt gondolom, hogy ez a három társadalmi cél követhető. A Magyar Szocialista Pártnak az a szándéka, hogy mind az 1998. évben, mind a későbbiekben is ezeket a célokat kövesse.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szóba került itt Bős-Nagymaros ügye, és elég nagy indulatokat váltott ki - legyen! A mi felelősségünk mint kormányon lévő pártnak az, hogy a nemzet és az ország szempontjából a legjobb megoldást találjuk meg. Nem hiszem, hogy indulatok alapján, vádaskodások alapján vagy bármilyen más múltbeli meggyőződésből, esetleg korábban elfoglalt álláspontból eredően ez a kérdés tárgyszerűen megközelíthető. A hágai ítélet megszületett, a tárgyalások megkezdődtek, a vitát nemcsak magunk között kell lefolytatni, hanem a szlovák féllel is. Magyarországnak az a nemzeti érdeke, hogy ez a megállapodás létrejöjjön, és az a nemzeti érdeke, hogy ez a kérdés ne megossza a magyar társadalmat, hanem egyesítse; mert ez az év az, amikor módunk és lehetőségünk van visszaidézni majd a 150. évforduló kapcsán a kossuthi alapgondolatot, hogy a haladásban érdekelt csoportok érdekeit össze kell hangolni. Mi erre szeretnénk vállalkozni.
Végül, tisztelt képviselőtársaim, engedjenek meg egy személyes kérést is, hogy itt elmondjam. Tisztelettel kérem Pokorni Zoltán frakcióvezető urat, hogy amennyiben itt most a beszédében elhangzott és a népjóléti minisztert illető vádjai megalapozatlannak bizonyulnak - én ebben biztos vagyok -, itt az Országgyűlés nyilvánossága előtt kérjen tőle bocsánatot!
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť