DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Képviselőtársaim! A miniszterelnök úr is hivatkozott Clinton elnök úr beszédére, én is hadd hivatkozzam erre, de más vonatkozásban. Nagy megnyugvással vette a kisgazda frakció tudomásul, hogy ön Clinton elnök urat megvédte a szexuális zaklatás vádjával kapcsolatban. Még nagyobb megnyugvás számunkra, hogy önt ilyen zaklatás nem fogja érni. (Moraj a kormánypártok padsoraiban. Derültség az ellenzéki oldalon.)
Úgy gondolom ugyanakkor, hogy Clinton elnök úr beszámolójában volt egy olyan rész, amelyet önnek illett volna megszívlelnie.
Nevezetesen az ország gazdasági helyzetét elemezte, és megállapította, hogy több vonatkozásban az ő felelőssége is fennáll az ország gazdasági állapotait illetően. Ön azonban nem beszámolt, hanem dicsekedett, nem adott megoldást semmire, hanem ködösített, és megpróbálta az ország lakosságát félrevezetni.
Ön arra hivatkozott, hogy milyen jelentős előrehaladás van gazdaságunkban, ugyanakkor elmulasztotta megemlíteni, hogy az a valóság, 800 ezer család, tehát minimálisan 2 millió ember, de inkább 2,5 millió került abba a helyzetbe, hogy nem tudja fizetni a lakás bérét, a fűtést, a világítást, bármikor a kilakoltatás helyzetébe kerülhet. Kétszázezren már - mint kilakoltatottak - hajléktalan állapotba kerültek. De utalhatnék arra, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint 25-30 százalék a létminimum alatt élő, ez önmagában 2,5-3 millió magyar embert jelent. De hadd legyen szabad arra rámutatnom, hogy minden pártatlan szakértő ugyanakkor úgy véli, hogy legalább 40 százalék a létminimum alatt élők száma.
(16.00)
Ez azt jelenti, hogy legalább 4 millió embernek nincsenek meg a létfeltételei sem. De vegye ehhez hozzá, igen tisztelt miniszterelnök úr, hogy Magyarországon megszűnt 1 millió 529 ezer munkahely - igaz, nemcsak az ön kormányzása alatt, hanem ezt 1989-től számítom -, ugyanakkor tény az is, hogy 900 ezren kényszervállalkozásokba, idő előtti nyugdíjazásokba, rokkantnyugdíjazásokba menekültek, és az önök által elismert munkanélküliségi rátája 10 százalék feletti. Ez durván 500 ezer munkanélkülit jelent, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy legalább másfél millió embernek nincsenek meg a szükséges létfeltételei. De ha figyelembe vesszük, hogy az ez éves költségvetés mellékletét képező prognózisban önök 2000-re is 10 százalék körülire tették a munkanélküliséget, ebből következik, hogy önnek e területen sincs programja.
Ön hivatkozott az államadósság csökkentésére. Egy aprócska adatról megfeledkezett azonban, miniszterelnök uram, nevezetesen azt nem említette meg, hogy a most befejezést nyert költségvetésben, a '97. évi költségvetésben 835 milliárd forint költségvetési tétel kizárólag a belső államadósság utáni kamat összege. Úgy gondolom, hogy ennek a kamatnak az összege megbénítja a gazdaságot különösen akkor, amikor az inflációt nemhogy nem fékezték meg, hanem további, rendkívül jelentős inflációgerjesztő megoldásokat alkalmaznak, hiszen a forint csúszóleértékelése egymagában 2300 milliárd forint árfolyamveszteséget eredményezett. Bár ön kifogásolta az előbb egy volt államtitkár gazdasági okfejtéseivel kapcsolatban, hogy 600 milliárdból mi mindent lehetett volna felépíteni, hát akkor fogadja el tőlem, hogy ebből a 2300 milliárd forintból - amelyet viszont meg lehetett volna spórolni - bizony fel lehetett volna építeni hozzávetőlegesen ezer kilométer utat, és sok mindent lehetett volna tenni a lakásépítés és a gazdaságélénkítés frontján. Önök a lakásépítés után a mai napig is 25 százalékos áfát számolnak fel, és az egész '98. évben ez lesz. Ez azt jelenti, hogy 25 százalékos különadóval sarcolják azokat, akik lakást építenek. A háztartási tüzelőolaj után 12 százalék sarcot vetnek ki, pedig igen sokan nem tudják megvenni a tüzelőolajat, és inkább fagyoskodnak.
Úgy gondolom, igen tisztelt miniszterelnök úr, hogy az ön egyéb vonatkozású gazdasági adatai sem állják meg a helyüket, hiszen az 1995-96-os évet illetően - a '97-ről azért nem teszek említést, mert ott a zárszámadás még nem volt meg - a reálbércsökkenés 17 százalék, a reálnyugdíj-csökkenés pedig 21 százalék. Úgy gondolom, ezeknek a számoknak a tükrében látható, hogy az ország a valóságban a gazdasági katasztrófa állapotába került. Tehát egyszerűen nem igaz, hogy egy olyan fellendülés indult volna meg, mint amiről ön beszámolt.
Legyen szabad rámutatnom arra, hogy nem csupán az ön beszámolójában nem csupán a nyomelemeit sem lehetett felfedezni (Derültség, zaj.) annak, hogy miként kívánja ön ezt az egész elképesztő gazdasági katasztrófahelyzetet valamilyen módon jobbítani. Sajnálatos, hogy az ön gondolatai erre nem terjednek ki. Bár a Kisgazdapárt alternatív gazdasági programját ön nem értette meg, engedje meg, hogy most gazdaságpolitikájának lényegéről a rövidített és aktualizált gazdasági programot átnyújtsam önnek. (Horn Gyula: Köszönöm szépen, nem kérem.) Ebben benne van, hogy mit kellene tennie önnek. Sajna, a választások eredményeként önnek nem lenne módja ezt megvalósítani.
Ami pedig a privatizációt illeti: kérem, ön a privatizációval kapcsolatban is dicsekedett. Engedje meg, hogy én az ország lakossága szempontjából mondjak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) erre egy mondatot. (Dr. Lamperth Mónika: Legközelebb!) Befejezem, elnök úr. Kérem, a privatizáció kapcsán az MSZP-frakció (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idő leteltét.) milliárdos lett, az ország meg koldus. (Zaj a kormánypárti padsorokban.) Ez a valóság, és a beszédének a többi részletére is az. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť