POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Elnök Asszony! Köszönöm képviselőtársainknak, akik megtisztelik figyelmükkel ezt a témát. A hágai döntés óta nap mint nap tapasztaljuk, a polgárok nem értik, hogy mi folyik a kormány és a kormánypártok háza táján a vízlépcső ügyében. A polgárok nem értik, ha egyszer a hágai döntés világosan kimondja, Magyarországnak nem kell vízlépcsőt építenie, akkor a magyar kormány miért beszél és főképpen miért tárgyal egyfolytában vízlépcsőépítésről.
Nem értjük, ha egyszer Nemcsók János kijelenti, hogy a tárgyalások nem a nyilvánosság kizárásával folynak, akkor miért folynak mégis szigorúan zárt ajtók mögött. A polgárok nem értik, hogy a magyar delegáció tagjai miért tesznek egymással ellentétes nyilatkozatokat. Miként nem értjük azt sem, ha a világ egyik legtekintélyesebb környezetvédelmi szervezete, a Természetvédelmi Világalap állásfoglalása és az Európai Unió ajánlása szerint is a szlovák félnek a vízmennyiség 65 százalékát vissza kell juttatni az Öreg-Dunába, akkor a magyar kormány miért nem ezt a hágai döntéssel is összhangban levő megoldást tekinti tárgyalási alapnak.
Sajnálatos módon nem felel meg a valóságnak az, amit ma itt hallottunk. Ugyanis a tartozások és a követelések aránya nekünk kedvező és nem a szlovák félnek. Először: 1990-ig minden egyes fillérrel elszámoltunk az akkori Csehszlovákiával - ez rendben van. Másodszor: öt éven keresztül használtak egy jogellenesen létrejött létesítményt, amelynek a) megvan a maga hidropotenciál-értéke; b) a létesítményben magyar tulajdonhányad is van. Harmadszor: a Szigetköznek okozott természeti kár kalkulálása adja a magyar követelések alapját.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormányfő szavai szerint az MSZP mindenáron meg fog állapodni a szlovák kormánnyal. De úgy látszik, nem kísérli meg, hogy megegyezzen a magyar polgárokkal. Pedig jó oka lenne rá! A kormány ugyanis jól tudja, hogy a tervbe vett duzzasztóművek árát a polgároknak kell megfizetniük. Márpedig a tervezett építmények költségei és a hozzá kapcsolódó létesítmények - ahogyan itt Horn Gyula pontosított - a kormány szakértői szerint is 3 milliárd dollárra, azaz 600 milliárd forintra rúgnak. Ez a magyar családokra vetítve azt jelenti, hogy a kormány negyedmillió forintot vesz ki minden családi kasszából. Vajon számot vetett-e azzal a kormány, hogy hány magyar családnak van annyi pénze, hogy Dunát rekesszen vele? Hány polgár gondolja úgy, hogy ezt a pénzt nem tudná okosabb célokra fordítani? Hány ember életét tehetné jobbá, emberibbé ez a hatalmas összeg!
Eddig azt láttuk, azt hallottuk, hogy nem jut pénz arra, ami a polgároknak igazán fontos. A kormány szükségesnek tartotta ezért, hogy a kórházi ágyak ezreit szüntesse meg, hogy egekig emelje a gyógyszerek árát, hogy iskolákat, óvodákat zárasson be, hogy tanárokat bocsásson el, vagy hogy a diákokkal tandíjat fizettessen; miként szükségesnek tartotta, hogy megvonja az alanyi jogon járó családi pótlékot. Most pedig készen áll arra, hogy családonként több százezer forintot költsön egy hasznot vagy jólétet aligha hozó beruházásra.
Az adófizető polgárok forintjairól van szó. A kormány nyilván tisztában van azzal, hogy a vízlépcsőkre szánt összegből európai színvonalú egészségügyet vagy oktatásügyet lehetne teremteni. Ebből az összegből olyan gazdasági növekedést lehetne biztosítani, beindítani, amely végre biztosíthatná az ország valamennyi régiójának a polgárosodását, az Európai Unióhoz való felzárkózásunkat. De ha mindezzel tisztában van a kormány, akkor miért nem eszerint cselekszik?
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormánynak tudnia kell, hogy a polgárok nem hisznek a ködös, koncessziós elgondolásokban. Valóban jó okunk van erre, és nem csak a koncessziós autópályák keserű tapasztalatai alapján. Nemcsók úr ugyanis a minap jelentette ki, hogy szakmai befektetők akár évi 100 millió forint haszonnal is üzemeltethetnék ezeket a tervbe vett erőműveket. Csakhogy évi 100 milliós nyereség esetén egy ilyen beruházás kereken hatezer év alatt térülne meg.
(17.10)
Nos, ha a kormány nem az áram és a távfűtési díjak emeléséből akar Dunát rekeszteni, vajon hol talál olyan szakmai befektetőt, aki hatezer év megtérülésre tervez? Abszurd ez az egész! Hazugság úgy, ahogy van, amit Nemcsók úr állít!
Kívánatos volna, ha a kormány végre nagykorúnak tekintené a polgárokat és azokat, akikhez beszél. Itt az ideje, hogy a kormány eldöntse, a polgárok oldalára áll, vagy a maga akaratát kívánja mindannyiunkra ráerőltetni.
Meggyőződésem, hogy a kormány eddigi stílusa, politikája ebben az ügyben folytathatatlan. Ezt támasztja alá az Akadémia elnöke által vezetett szakértői tanács álláspontja, amely szerint nincsenek kellően kidolgozott hatáselemzések, gazdasági számítások. Jelenleg tehát nem lehet (Közbeszólás az MSZP soraiból: Idő!) valódi és érdemi megállapodást kötni a szlovákokkal, és ha nem lehet, akkor nem is szabad. Ha valamit, akkor ezt már megtanulhattuk volna az elmúlt években!
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť