KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elnézésüket kérem, de szeretnék két dologra reflektálni. Nyilvánvalóan a vita összefoglalójában majd reflektálok a tartalmi vitára, csak azt gondolom, hogy a közvélemény tájékoztatása érdekében fontos, hogy elhangozzék, hogy amit Mádi képviselő úr a mai munkanélküliek képzésére, átképzésére vonatkozóan itt megemlített, azt egy korábbi válaszomban, amikor azt itt a parlamentben azonnali kérdés formájában tette fel, már megválaszoltam.
Ismételten meg kell erősítsem: a mai munkanélküliek képzésekor a munkaügyi központok állják az útiköltséget, erre a foglalkoztatási törvény felhatalmazást ad. Hogy ez a költség ne terhelje a képzésre szánt kereteket, ezért jeleztem, hogy előkészület alatt áll egy olyan kormányrendelet, amelyik a munkaerő mobilitását kívánja elősegíteni, a munkába járás költségeit és a munkanélküliek mobilitását elősegítendő egyéb eszközöket is felhasznál. Nos, ez a kormányrendelet a csütörtöki kormányülés elé kerül, tehát tervezet formájában immáron készen áll, és ennek keretében döntött arról a tárca, hogy a mobilitás elősegítésére 90 százalékos utazási kedvezményt javasol a kormány számára a munkanélküliek képzésben való részvétele esetén a lakóhely és a képzés helyszíne közötti utazás költségeinek az átvállalására, 18 év alatti munkanélküliek esetében ezt még a diákigazolványhoz való jogosultság is kiegészíti. Tehát, amint említettem a múltkori alkalommal, egyeztetéseket követően immáron megoldást nyert ez a kérdés nemcsak az egyének számára, hanem a munkaügyi központok finanszírozása körében is.
Azért tartottam, elnök úr, fontosnak ezt elmondani, hogy ne fordulhasson az elő, hogy a helyi munkaügyi tanácsok, amelyek tripartit testületek, erre hivatkozva mérsékeljék vagy abban gondolkodjanak, hogy mérsékelik a mai munkanélküliek képzésben való részvételi körét.
A többi kérdésre majd a vitazáróban szeretnék kitérni. Mindenesetre megemlítem, hogy a két paragrafusunk itt a parlament előtt valóban egy élénk vitát váltott ki, és lehetővé tette, hogy sok, egymásnak ellentmondó gondolat elhangozzék egy-egy hozzászólás keretén belül is. Ennek szemléltetésére csak Mádi képviselő úr egyik megjegyzését idézném, aki azt mondta, hogy sokkal több pénzt kellene fordítani bizonyos kérdések - ifjúsági pályakezdés - megoldására. Majd utána példán keresztül elmondta, hogy a járulékmértékek további növelése lehetetlen állapot, hiszen ez a járulékmérték már most is Dániát követően a legmagasabb. Tisztelettel jelzem, hogy ez egy ellentmondás, hiszen a járulékok teremtik meg a forrásokat ara a sok teendőre, amivel egyébként egyetértek, amelyet meg kell tenni a pályakezdők foglalkoztatása érdekében Magyarországon.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť