DR. GÖTZINGER ISTVÁN

Full text search

DR. GÖTZINGER ISTVÁN
DR. GÖTZINGER ISTVÁN, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Béki Gabriella és Szigeti György képviselőtársaink önálló indítványaként benyújtott, a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényjavaslatot a szociális és egészségügyi bizottság február 4-i ülésén 14 támogató szavazattal és 1 tartózkodással általános vitára ajánlotta.
A bizottsági vitában elhangzottakat összefoglalva arról kell szólnom, hogy a Népjóléti Minisztérium szándékai és érvei ellenére a bizottság miért támogatta ennek a törvényjavaslatnak a napirendre tűzését.
Ahogy hallottuk - s elnézést, hogy több dolgot megismétlek a Szigeti György képviselőtársunk és az államtitkár úr által elmondottakból -, a Népjóléti Minisztériumban közel egy éve folyik a törvény előkészítése. A minisztérium, illetőleg a kormány szándéka és ígérete szerint még az elmúlt év őszén került volna benyújtásra az Országgyűlés elé a törvényjavaslat. Ez a szándék utóbb úgy módosult, hogy a törvényjavaslat a tavaszi ülésszakra került benyújtásra, később pedig úgy, hogy a következő parlamenti ciklusra marad a feladat. Novemberben elkészült egy kodifikált törvényjavaslat, amely közigazgatási egyeztetésre került.
A még nyitott kérdések megvitatása és a közigazgatási államtitkári egyeztetés alapján a Népjóléti Minisztérium a törvényjavaslatot félretette - ez az a törvényjavaslat, amelyet képviselőtársaink benyújtottak -, és egy új koncepciót készített. A félretett javaslathoz képest az új koncepció szélesebb személyi kört érint, és a fogyatékos személyeken túl az egészségkárosodottakra is vonatkozna. Eltérés van a fogyatékosok támogatásának mértékében - az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 százaléka helyett 60 százaléka -, és eltérés van abban is, hogy a koncepció már nem tenné lehetővé a fogyatékosjogok per útján történő érvényesítését.
A Népjóléti Minisztérium álláspontja szerint a törvényjavaslat benyújtása ellen szólt az is, hogy nem készült még hozzá hatástanulmány a törvénnyel kapcsolatos költségkihatásokról, és nem volt a kérdésben megfelelő társadalmi vita. A minisztérium úgy érzi, csak olyan kötelezettségeket vállalhat a kormány vagy az állam, amelyeket teljesíteni tud.
A minisztérium érveivel szemben a bizottság figyelembe vette, hogy már az elmúlt parlamenti ciklusban is, de ebben a ciklusban is elkötelezte magát az Országgyűlés és a kormány a törvény megalkotására. Magyarországon körülbelül félmillió embert érint, és évtizedek óta nem foglalkozott törvényhozás a fogyatékosok ügyével. 1981-ben volt a rokkantak nemzetközi éve, azóta viszonylag széles körben ismertté váltak azok a problémák, amelyek megoldásában az államnak elodázhatatlan feladatai vannak.
Azóta halogatjuk, hogy eleget tegyünk ezeknek a kötelezettségeinknek. Ha tovább halogatjuk, nincs semmi garancia arra, hogy a következő ciklusban nem sorolódik-e újra hátrább a törvény megalkotása más fontos feladatok miatt.
A fogyatékosok jogait és esélyegyenlőségét szolgáló törvénynek, a hozzá kapcsolódó habilitációs és rehabilitációs rendszer kiépítésének sokkal szélesebb társadalmi hatása van, mint ahány embert közvetlenül érint. A mindennapi életben egy másfajta magatartást, egy másfajta kultúrát igényel és alakít ki az emberi kapcsolatok számtalan területén. Mindezek olyan kérdések, amelyekről hosszú ideje folyik egyfajta társadalmi vita az érdekeltek körében, és ez egy olyan törvényjavaslat, amely a nemzetközi tapasztalatok szerint is nem csupán társadalmi, hanem gazdasági hatásában is pozitív.
(20.50)
A vita lehetőséget teremt arra, hogy a benyújtott javaslatot a Népjóléti Minisztérium véleményének figyelembevételével módosítsuk.
Mindezeket a szociális bizottság értékelte és ezek alapján nem csupán racionális meggondolásból, hanem erkölcsi elkötelezettségének is eleget téve támogatta a törvényjavaslat napirendre tűzését.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť