DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Remélem, még lesz módom arra, hogy e törvényjavaslat általános vitájában részletesebben szóljak, mondhatni, majdnem személyes érintettség okán, hisz nejem 15 évig gyógypedagógus volt, abban a közösségben sokat fordultam meg, ismerem a szereplőket, az oktatás, a pedagógus oldalán és a gyermekek oldalán is.
Amiért szóltam: jó lenne azt hinnem, hogy ebben a Házban ez a törvényjavaslat önálló képviselői indítványként nem azért került ide, hogy egy párt, amely talán szociálisan nem olyan érzékenynek van feltüntetve a közvéleményben, ezt a jelleget egy kicsit átfesse. Nem azért volt ez a benyújtás, mert esetleg több párt képviselői nem értettek volna egyet a törvényjavaslat benyújtásával, és talán nem azért volt ez a benyújtás, hogy ez a máz valahogy átszíneződjön, hogy bebizonyítsák: a népjóléti tárca nem veszi komolyan ennek a törvénynek a sorsát.
Nagyon szeretném hinni ezt, és talán ez a vita reményt kelt arra, hogy nem így van. De ugyanakkor tudni kell azt, hogy milyen csekket töltünk ki e szabályozás területén. Ennek a csekknek a nagysága, mértéke és értéke nem világos még ma sem, és a vitában is elhangzott, hogy hozzávetőleges összegekben becsülhető. Vajon ennek a csekknek a materiális oldalán ott van az összes többi szabály, ami kell hozzá, a költségvetésen túl az oktatás, a szociális gondoskodás, az egészségügyi ellátás, az építészet és így tovább, amelyek mind további szabályozást várnak a törvény alapján? Meg tudjuk-e ezt tenni? Tudjuk-e teljesíteni azokat az igényeket, amelyeket ebben a törvényben keret jelleggel szabályozva keltünk azonban a szereplőkben, akik jogosan és nagyon régóta várják ezt a törvény? Ha nem, akkor mélyen el kell gondolkodnunk azon, hogy mit tesz ez a parlament akkor, amikor ilyen törvényt alkot.
(21.50)
Nem biztos, hogy az a válasz erre (Az elnök a poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) - elnézést, elnök úr, befejezem -, hogy lesz ebben, amit majd megvalósítunk... - de valami beterjesztést; lesz amit nem valósítunk meg; lesznek vagy nem lesznek szervezetek; lesz-e olyan adótörvényi háttér, amely ennek a törvénynek a végrehajtását segíti. Félek, hogy van olyan oldal, ahol majd az adótörvényeknél valószínűleg egész más megközelítése lesz e nonprofit szféra szabályozásának. (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.) Én úgy gondolom, hogy mélyen el kell gondolkodnunk ezen, és ha minden szimpátiánk és lelkesedésünk annak a társadalmi rétegnek az irányába hat, amelynek az életét szabályozni akarjuk (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.), nem biztos, hogy jót teszünk, ha minden áron szabályozni akarjuk.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť