DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Ön már szinte kötőszóként használta a dilettantizmus szót a kormánnyal kapcsolatban. Én sokkal finomabb leszek, csupán annyit mondok, hogy önnek halvány gőze nincsen a tűzoltóság helyzetéről, alapvető ismeretekkel nem rendelkezik arról, hogy az elmúlt 3-3,5 évben milyen jogalkotói munka folyt ebben a Házban - pedig itt ült. Azt hiszem, talán egy képviselőtől elvárható lenne, hogy mielőtt felszólal, legalább alapvető ismeretekre szert tegyen.
Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, a tűzoltóság mostohagyermek volt, de nem az elmúlt három évben, hanem az azt megelőző évtizedeken keresztül, akár még a korábbi kormányzatnál is, amikor nem tették át az önkormányzatokhoz a tűzoltóságot, amiért én - még mint ellenzéki képviselő - interpelláltam, hogy tisztelt képviselő úr emlékezetét egy kicsit felelevenítsem. Mi ezt véghez vittük. Az önkormányzatok biztosan sokkal, de sokkal jobb gazdái a tűzoltóságnak, mint amilyen a központi kormányzat, ezt az elmúlt év már bebizonyította.
Egyébként még néhány eredményről tájékoztatnám. Először is, amikor mi átvettük ezt a tárcát, akkor a tűzoltók fizetése, a fizetésemelése nullán állt, azóta - szeretném hangsúlyozni, természetesen relatíve és nem megelégedve az elmúlt évek eredményeivel - relatíve mégiscsak elég komoly fizetésemelésben részesültek. Ha most az 1998. évi költségvetést figyelemmel kísérte volna, akkor láthatta volna, hogy míg a közalkalmazottaknál 16 százalékos fizetésemelés került előirányzásra, addig a tűzoltóságnál 20 százalék. Tehát nem mostohagyermekként viselkedünk a tűzoltóság irányában. Arra is szeretném felhívni a figyelmét, hogy 8,5 milliárd forint áll rendelkezésre a tűzoltóságnak 3 év alatt. Az első összeg eredményeként megérkeztek az európai szintű fecskendők, és ez az elkövetkezendő két évben ebből a szempontból a tűzoltóságokat európai szintre fogja emelni.
(12.50)
Nagyon bízom benne, hogy az összes többi technikai felszerelésre is megfelelő összeg áll rendelkezésre.
Ön azt mondta, hogy tűrhetetlen állapotok vannak, és hogy mit nem engednek meg. Én csak azt kérem, hogy most szavazzák meg ezt a törvénymódosítást, amivel hozzájárulnak ahhoz, hogy bizony minimum 1 milliárd forinttal jobb helyzetbe kerüljön a tűzoltóság, és ezt a technikai fejlesztésükre tudják fordítani. Azt mondta, hogy nem tudják, mire lenne szükség. Tisztelt képviselő úr, beszélni kell a tűzoltókkal, ők tudják, és bízom benne, hogy nagyon rövid távon az ő szakmai kívánságaik megvalósulhatnak.
Köszönöm szépen. (Bauer Tamás tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť