DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS, az alkotmány- és igazságügyi bizottság alelnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az ügyvédi törvény tervezete hosszú előkészítő munka terméke. Ezt örömmel állapította meg az alkotmányügyi bizottság a törvény kivételes eljárásban történő tárgyalása során. Felvetődött és megfogalmazásra is került az egyik felszólalásban, hogy a törvény eleget tesz a jogalkotásról szóló törvényben meghatározott előkészítési kötelezettségeknek, ugyanis széles körű, az egész országra kiterjedő szakmai vita előzte meg a törvénytervezet benyújtását, aminek terméke volt az Országos Ügyvédi Kamara által összeállított törvénytervezet, ami később az igazságügy-miniszter által létrehozott kodifikációs bizottságban is a tervezet elkészítésének egyik alapját képezte. Így nyugodtan megállapíthatta a bizottság, hogy a törvényben megfogalmazódnak mindazok a követelmények és elvárások, amelyeket az ügyvédi kar saját magával szemben támaszt. A vita során sikerült eloszlatni azt az egyébként néhol fellelhető téves álláspontot, hogy ez a törvény az ügyvédség érdekeit szolgálja és védelmezi, és az az álláspont vált uralkodóvá, hogy ez a törvény elsősorban az ügyfelek, a társadalom érdekeit szolgálja, természetesen összhangban az ügyvédség érdekeivel is.
Rövid kis kronológiát szeretnék elmondani a tisztelt Országgyűlésnek. A széles körű körültekintéssel elkészített törvénytervezetet a kormány 1997. július 25-én nyújtotta be a parlamentben, a parlament november 7-én döntött a kivételes eljárásban történő tárgyalásról, majd az alkotmányügyi bizottság november 19-én, december 3-án, 1998. január 28-án, február 11-én folytatta le a törvénytervezet érdemi vitáját, összesen mintegy 12,5 óra tiszta tárgyalási időben.
Az előterjesztéshez 69 módosító indítvány érkezett, amelyek közül 10 módosító indítványt az alkotmány- és igazságügyi bizottság terjesztett elő - ez 31 ajánláspontot ölelt fel -, míg 33 egyéb módosító indítványt az alkotmány- és igazságügyi bizottság támogatott. Ma a Ház 64 módosító javaslatról fog szavazni, amiben a bizottság által nem támogatott 36 módosító indítvány jelenik meg.
A módosító indítványok száma is azt mutatja, hogy az alkotmányügyi bizottságban érdemi vita bontakozott ki. Örömmel állapította meg a bizottság, hogy ez a vita a napi politikától mentes volt, döntően a szakmai kérdések megoldására irányult, éppen ezért a legfontosabb kérdések tekintetében jelentős többségi vélemény alakult ki a módosító javaslatok támogatása mellett.
(Gulyás József helyét a jegyzői székben Szili Sándor foglalja el.)
Röviden szeretném csak megemlíteni azokat a pontokat, ahol a vita élénk volt, ahol a legtöbb hozzászólás hangzott el, és ahol a legnehezebb volt a többségi álláspontot kialakítani. Ezek: az ügyvéddé válás feltételeiről szóló rész, az összeférhetetlenségi szabályok megalkotása, az ügyvédi ellenjegyzésről, annak tartalmáról és formájáról szóló rész, az ügyvédi irodák átalakulásával kapcsolatos szabályozási rendszer és a külföldi ügyvédek magyarországi tevékenységével kapcsolatos problémakör. Tekintettel arra, hogy államtitkár úr felszólalásában részletesen érintette ezeket a problémákat, továbbá nyilván a frakciók hozzászólói is érinteni fogják ezeket, nem kívánom részletesen ismertetni az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását, hiszen ezek esszenciája, lényege a bizottság által támogatott módosító javaslatokban jelenik meg.
A bizottság nevében tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy a bizottság által támogatott módosító javaslatokat, majd az egész törvényt szíveskedjék elfogadni. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť