DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az utóbbi időben szinte mindennapossá vált, hogy alkalmi tolvaj-, valamint betörő- és rablóbandák tartják félelemben, rettegésben a városoktól távol eső tanyák gyakran idős, magatehetetlen, egyedül élő lakóit.
A Kecskemét melletti Hajagos-tanyán nemrégen szociális gondozók találtak rá az ásott kútban, egy ekevas nehezékéhez kötözve az 56 éves Gáspár bácsira, a tanya volt tulajdonosára. A szemlebizottság megállapította, hogy az áldozatot támadói megkötözték, száját ronggyal betömték, majd a kútba dobták, de még a halál beállta előtt súlyosan bántalmazták. Az elkövetők - akiket a rendőrség közben elfogott -, az öt tettestárs mind 20 év körüli fiatal, sőt az egyik lány csak 16 éves. Az áldozat néhány használati tárgyát, kerékpárját, tévékészülékét vitték el. Beismerték a brutális gyilkosságot.
Szilveszterkor a szekszárdi történelmi borvidék területén, a Mózsi-hegyen és a Fuksz-völgyben tanyák tucatjait törték fel. A borvidéken mintegy 17 ezer borospince és tanya van, amelyeket télen, amikor a tulajdonosok távol vannak, előszeretettel törnek fel hajléktalanok vagy rabolnak ki betörőbandák.
Az utóbbi időben szinte mindennapossá vált az országban, hogy betörőbandák fosztogatják a szőlőhegyek tanyáit, présházait, a lakószobás borpincéket, hétvégi házakat, nyaralókat. Az elkövetők általában minden mozdíthatót elvisznek. Amennyiben ilyet nem találnak, összetörik a berendezéseket.
Halászati szakembereink szerint virágzik az országban az orvhalászat. Tavaly is folytatódott hazai vizeink lerablása, miközben még becsülni is nehéz az okozott kárt, a rapsicok által elvitt halmennyiséget. Ellopják a csónakot, a fát, a szőlőt, a burgonyát, a kukoricát, a vetőmagot, de a füstösből a sonkát és a kolbászt is.
Somogy megyében az Agrár Kutató és Kereskedelmi Rt. sántosi baromfi- és lengyeltóti sertéstelepén már olyan mértékűek voltak a rablásokból, lopásokból eredő gazdasági károk, amelyek az amúgy is mélyponton lévő állattenyésztés helyzetét teljesen ellehetetlenítették. Az elmúlt két évben több alkalommal éjszaka, az őrzőkutyával szolgálatot teljesítő éjjeliőrt fegyverrel kényszerítve, megfélemlítve rablóbanda kereste fel a részvénytársaság pulyka- és sertéstelepeit, ahonnan teherautóval ismeretlen helyre szállítottak 400 mázsa pulykatápot másfél millió forint, 420 hízott pulykát 800 ezer forint, és 63 darab 100-120 kilogrammos hízott sertést 1 millió 614 ezer forint értékben. A sertésekkel, hogy ne visítsanak, hangtompítós pisztollyal végeztek. (Közbeszólás: Attól még visítanak!)
Kérdezem államtitkár úrtól, miután a tanyabűnözés egyre növekszik az országban, mit tervez a kormány a hátralévő időben annak visszaszorítására. Érdeklődéssel várom államtitkár úr válaszát. (Taps az FKGP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť