AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Asszony! A kérdés megválaszolásához először röviden ismertetni szeretném az ingyenes utazások korhatárcsökkentésének pénzügyi hatásmechanizmusát. Ennek lényege, hogy az érintett tömegközlekedési vállalatok díjbevétele mérséklődik, hiszen a 65 és 70 év közötti utasok nem vásárolnak bérletet vagy jegyet, ehhez pedig a vállalatok számára intézkedés nélkül a díjbevétel-csökkenés mintegy kétszeresét kitevő árkiegészítés-csökkenés is párosulna, hiszen a törvényben megállapított árkiegészítési kulcs egy kisebb árbevétellel kerülne megszorzásra. Ellensúlyozás hiányában tehát a korhatárcsökkentésen az állami költségvetés még nyerne is.
Ez természetesen nem lehet cél, az árkiegészítés csökkentését a tárgyalásban lévő törvényjavaslat ezért az ingyenes utazások utáni, a teljes személyszállítási díjbevételre vetített árkiegészítési kulcsok emelésével kívánja ellensúlyozni. A mértékeket a törvényjavaslat és annak indoklása tartalmazza - ez az adótörvénycsomag, amit párhuzamosan tárgyal a Ház, abban lehet megtalálni. (Dr. Pusztai Erzsébet: Zseniális!) Ezeket a szakértők úgy számították ki, hogy az egyes közlekedési ágazatokban az árkiegészítési kulcsok emelése a kieső árkiegészítést ellensúlyozza. A korhatárcsökkentésen tehát a költségvetés nem nyer, de nem is veszít - ez a helyzet a '98-as költségvetést tekintve.
Az egy más kérdés, hogy ennek az egész intézkedéssorozatnak természetesen az egyes vállalatok gazdálkodására tekintve lehet valamilyen hatása, de ez közvetlenül nem érinti a '98-as költségvetést - nyilván érinti ezen állami vállalatok pozícióit, de az állami vállalatok kívül vannak a költségvetés rendszerén. Ezek a hatások meglehetősen mérsékeltek, és az volt a megítélés, hogy ezeket a gazdálkodás keretében, ahol számos más tényező is hat a működésükre, ellentételezni lehet. Tehát ennek a csomagnak a '98-as költségvetésre nézve hatása nincsen.
Köszönöm szépen. (Dr. Pusztai Erzsébet: Akkor kinek ígért a miniszterelnök és minek? A cégek mennyit fognak elveszíteni?)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť