DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Az információi odáig pontosak, hogy a siófoki Kőolajvezeték-építő Vállalat Rt. 1993. május 31-ével alakult át részvénytársasággá 900 millió forintos jegyzett tőkével. Ekkor a teljes részvénycsomag állami tulajdonba került. Ezt követően az ÁVÜ két alkalommal hirdette meg nyilvános pályázaton a részvénytársaságot, amelyek eredménytelenül zárultak.
1995 októberében került sor a harmadik meghirdetésre. Ez alkalommal az ÁPV Rt. írta ki. Ebben a társaság 85 százalékos részvénycsomagját hirdette meg eladásra, 15 százalékot dolgozók részére tartott fönn. A pályázatra nem egy, hanem két pályázó jelentkezett; a pályázatok közül az egyik érvénytelen volt, hiszen a pályázati felhívásban megjelölt készpénzrész oly alacsony volt, hogy ez érvénytelenséget eredményezett. A másik pályázó ajánlata ugyan érvényes volt, de ez a 27 százalékos árfolyamon tett vételi szándék így rendkívül alacsonynak volt tekinthető.
A pályázat eredményessége érdekében az ÁPV Rt. igazgatósága 1996. április 3-án döntött. Döntése során azt értékelte, hogy részben a hazai gázvezeték építése terén fellendülés volt várható, ami javította volna a cég likviditási helyzetét, másrészt a társaság jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezett, melynek részbeni értékesítése tovább javította volna a pozícióit. Mindezeket alapul véve az igazgatóság a pályázatot végül is eredménytelennek nyilvánította, és annak a véleményének adott hangot, hogy egy eredményes reorganizáció után később kedvezőbb árfolyamon lehet ezt a céget értékesíteni.
A korábban 27 százalékos ajánlatott tett cég a pályázat lezárását követően is többször jelezte, hogy ajánlatát fenntartja, sőt, a Mollal, illetve a Dunaferr-rel konzorcium létrehozását helyezte kilátásba, és kezdeményezte a zártkörű pályázaton történő meghirdetést.
Eközben azonban 1997 májusában, amikor a Rába privatizációja került napirendre, részvénycserét hajtott végre az ÁPV Rt. MFB-vel a Rába Részvénytársaság közel 50 százalékos részvénycsomagjának megszerzése érdekében. Az ÁPV Rt. azonos értékű részvénycsomagot állított össze ennek érdekében, amelynek része volt az említett cég, a siófoki Kőolajvezeték-építő Vállalat részvénycsomagja is. A csereérték megalapozottságát a Coopers Lybrand vagyonértékelő cég végezte el, és a szerződések aláírása után, tavaly június 20-án került az MFB tulajdonába a társaság.
Az interpelláció kapcsán megkerestem az MFB vezérigazgatóját, és tájékoztatást kértem annak érdekében, hogy önnek pontos választ tudjak adni. A tájékoztatás szerint a bankcsoport üzleti szabályzata nem a privatizációs törvény hatálya alá tartozik, saját üzleti és versenyeztetési szabályzata van. Az információ szerint az értékesítésre zártkörű pályázatot írt ki a bank, melynek értékelési szakasza még nem zárult le.
A kérdésre, ami úgy szól, hogy sikeresnek tartom-e a siófoki Kőolajvezeték-építő Vállalat privatizációját, azt tudom válaszolni, hogy a privatizáció még nem történt meg, sőt, a bank általi értékesítés sem történt meg, ilyenképpen nem tudok önnek információt adni a pályázókra vonatkozóan. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Az MFB-től kapott információ - egy mondatban még - annyit tartalmaz, hogy nem a tőkeerő az elsődleges szempont a pályázóknál, hanem a fizetőképesség.
Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť