DR. SZIGETI GYÖRGY

Full text search

DR. SZIGETI GYÖRGY
DR. SZIGETI GYÖRGY (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Én a nagy pénzek után csak néhány forintról érdeklődnék, és kíváncsi vagyok az ön személyes véleményére. Ezt teszem azért, mert az ön véleménye befolyásolja a közvélemény nagy részét, főként a kormányhivatalokat.
Naponta olvassa vagy csak átfut pillantása a feliraton, hogy a dohányzás ártalmas az egészségre, a dohányzás halálos betegséget okoz. Ez nem vita, ez tény, ez igazság, amit a dohánygyártók és -forgalmazók is elismernek, és ilyen értelemben feliratozzák a dobozokat. Az is igaz, hogy befizetnek a költségvetésbe - '96-os adat szerint - mintegy 60 milliárd forintot, és munkahelyeket is teremtenek. De az is igaz, hogy a társadalomnak ez többe kerül, és mintegy 30 milliárdos deficit van a társadalom hátrányára. Az Európai Unióban tért hódít a termékfelelősség gondolata, az a gondolat, hogy aki olyan terméket állít elő, amely kárt okoz, annál a terméknél számítsák fel a kár enyhítésére szolgáló összeget is.
A magyar kormánynak van Egészségvédelmi Alapja, de abban nincs egy fillér se. Most folyik a nemdohányzók védelméről és a dohányzással kapcsolatos egészségkárosodás megelőzéséről szóló törvény vitája. Sajnálatunkra az általános vita után nehezen indul a bizottságokban a módosító indítványok tárgyalása és a részletes vita. Itt lehetőség kínálkozik arra, hogy mintegy 200 forintos cigarettaárnál 3 forintot hozzátéve egy jelentős összeg képződjön, forrás arra, hogy ez az alap megteljen és megelőzést lehessen folytatni. A dohányosok azt hangsúlyozzák - s én többükkel egyetértek -, hogy szívesen fizetnek 3 forinttal többet, de az biztosan az egészség megóvását szolgálja.
Köszönöm, és várom válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť