BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Azt megelőzően nyomtam meg a gombot, mielőtt dr. Baráth Etele elnök úr szólt volna. Ez a célom, hozzászólásomban is ezt fogom hangsúlyozni: a Fidesz-Magyar Polgári Párt törekvése, hogy ez a parlamenti határozat továbbfejleszthető és meghatározó, más tudományterülettel - és nem ágazattal, hanem kormányzati politikával - határos területeknek is kiindulópontja lehessen.
Azt szeretném mondani Szili Katalin általam nagyon tisztelt politikai államtitkár asszonynak, hogy a megyei területfejlesztési koncepciók elkészültek. Ezeket én végigolvastam, a legtöbbjét államtitkár asszony segítségével kaptam meg. Tehát ez nem egy felülről építkező rendszer - ezt ön is jól tudja, erre akartam utalni -, hanem egy oda-vissza iteráló szerkezet, amelyben az alulról építkező... - ha egyáltalán ez a kifejezés helyes, én nem tartom helyesnek, hiszen a legfontosabb, hogy a polgárok, a települések és a térségek magukénak érezzék a fejlesztési programokat. Ebből épül fel az országos területfejlesztési program, és természetesen a nemzetközi hálózatok, a parlamenti elhatározások, a kormányzati szintű koncepciók hatnak ugyanabba az irányba. Ennek az összhangját kell megteremteni, és én erre utaltam.
Ha ez a parlamenti határozat egy merev abroncsot és keretet szabna az önkormányzatok egy része által már elfogadott koncepcióknak, akkor rosszul járnánk el. Arra utaltam, hogy szabjon meghatározó irányokat, főleg a regionális és az európai szintű politizálás érdekében; főleg, hogy ezeket a globális folyamatokat mi is helyesen érzékeljük térben és időben, és akkor ez a parlamenti határozat eléri a célját. De semmi statikus, semmi kötelező, semmi "csak ezt lehet figyelembe venni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amit mi itt elgondoltunk", mert nálunk a szabolcsi ember jobban érti, hogy ott mit kell csinálni, vagy a fehérvári, fejér megyei gondolatok jobban meg tudnak jelenni, és szintetizálhatjuk. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť