DR. BARÁTH ETELE

Full text search

DR. BARÁTH ETELE
DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Nagy érdeklődéssel hallgattam Dögei úr hozzászólását, és engem is szinte meg is hatott, és azt gondolom, hogy ma egy furcsa angyal száll el a terem fölött, mert a kisgazdapárti hozzászólások, miközben hangsúlyaikban különbözőek, de nagymértékben támogatják is a beterjesztett koncepciót, és az az alapelv, ami itt elhangzott ma, nevezetesen, hogy az emberek képességeire építsünk, azt hiszem, ezt elég jól tükrözi ez a területfejlesztési koncepció.
Amiért szólnék, azért mégiscsak két apróbb dolog. Én sem gazdasági, sem politikai hatalmat nem gyakoroltam az elmúlt negyven évben. De azért szeretném elmondani, hogy speciel Magyarország egész Európában ismert volt, hogy az úgynevezett OTK - ez is OTK, csak az országos településhálózat-fejlesztési koncepció - alapján igen sokat tett a különböző térségek és azon belül a települések ellátási mutatóinak kiegyensúlyozása, az oktatás, a kultúra, a nevelés, mi több, a gazdaságfejlesztés területén.
A nagy hibája pontosan abban a "T" betűnyi különbözőségben volt, hogy az a településeket koncentráltan támogatta, ez most térségekkel foglalkozik, ez sokkal inkább kooperatív, partneribb, társadalmibb megközelítésű, mint az volt. De azt nem szabad az elmúlt negyven év rovására írni, ami esetleg több száz év elmaradottságának a felszámolási hiányossága!
A másik, amire szeretném felhívni a figyelmet, hogy egy kicsit elnagyolt a képviselő úr által többször is hangsúlyozott három nagy régió. Tudni kell azt azért, hogy pont ez a koncepció tartalmazza a regionális felosztási javaslatokat is, amelyek ilyen szempontból történelmibbek, regionális szempontból, a kulturális hagyományok szempontjából, gazdasági szempontból is jobb lehatárolásúak. Nem hiszem, hogy szabad volna a Dunántúl kategóriájával, mondjuk, eltüntetni a Mura-menti térségek - lásd határ menti térségek - problémáit, vagy a Belső-Somogy vagy Dudar és Csetény környékének problémáit, de ugyanakkor nem lehet Kelet-Magyarországgal egy fejlett Debrecen térségét vagy bármelyik más térségnek, Tiszaújvárosnak, egyebeknek a kiemelkedését elnagyolni. Azt hiszem, ezért ez a koncepció ilyen szempontból is fontos.
Utoljára azért annyit hadd említsek meg Szabó János úr felszólalásához, hogy ennek a koncepciónak szerves része a határ menti fejlesztések kérdése. Az 5. oldalon, kérem, szíveskedjék elolvasni, melyek azok az eszközök, amelyeket részletesen is tartalmaz. És megint csak nem szabad összemosni a különbözőségeket, mert csak a Dunántúlon is, ha az északi, a nyugati vagy a déli részt összehasonlítjuk, óriási fejlettségi különbségek vannak, még ha azt is tudjuk, hogy az Alföld délkeleti részéből származik az a tőke, amely például az erdélyi térségekkel való gazdasági együttműködés bázisa. Ez differenciáltan jelen van a koncepcióban.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť