DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Három a magyar igazság - tartja a közmondás. Én harmadszorra hozom ezt a témát a tisztelt Országgyűlés elé. Sajnos harmadszorra, mert 1996 őszén az Alkotmánybíróság arra kötelezte a magyar törvényhozást, hogy '97 nyaráig alkosson törvényt a nemzetközi szerződésekkel okozott károk kárpótlásáról. Ez a mai napig nem történt meg.
Tavaly ősszel, szeptemberben és novemberben kérdeztem a miniszterelnök urat, akinek nevében a válaszoló külügyi államtitkár ígéretet tett arra, hogy még a téli, a múltkori ülésszakon fogunk szavazni erről a törvényjavaslatról. Utólag annyit mondott, hogy ez már valóban nem fog megtörténni, de a Külügyminisztérium mindent megtesz azért, hogy ez a törvényjavaslat még a '94-98-as Országgyűlés elé kerüljön.
Nem szerepel a kormány jogalkotási programjában. Ezért kénytelen vagyok ismét az ország nyilvánossága előtt megkérdezni: ha tegnapi beszédében a miniszterelnök úr azt mondta, hogy alkotmányos kötelességünk a kisebbségek parlamenti képviseletéről rendelkezni, akkor miért nem alkotmányos kötelességünk a többségben levő magyarságot ért károk kárpótlásáról rendelkeznünk.
(15.20)
Ötven évvel ezelőtt a magyarságuk miatt tíz- és tízezer embertől elvették a tulajdonát, és az elvett tulajdont beszámították Magyarországnak a második világháború során fizetendő jóvátételi kötelezettségébe. Még azok a képviselőtársaim is, akiknek a választókörzetében tízezrével vannak ilyenek, esetleg figyelhetnének, mert ötvenéves mulasztásban van az Országgyűlés ezekkel az állampolgárokkal szemben! A Felvidéken azokról a helyekről, ahol születtek, erőszakkal elűzték őket. A Bácskából elmenekültek, hisz jól tudjuk, hogy negyvenezer magyart öltek meg 1944 őszén. Ezeknek az embereknek a javait a magyar állam beszámította a háborús jóvátételbe, és vállalta, hogy kártalanítani fogja őket. Ötven éve nem született meg ez a jogszabály! Az Alkotmánybíróság ezért kötelezte az Országgyűlést arra, hogy tegyen eleget e félévszázados jogalkotói kötelezettségének.
Úgy tűnik, tisztelt képviselőtársaim, hogy a magyarokkal ennek az Országgyűlésnek a kormánypárti többsége nem kíván foglalkozni. Szomorú! (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Jogalkotói kötelezettségünknek, kérem, tegyünk eleget, és a kormány terjessze be ezt a javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť