DR. TOKAJI FERENC

Full text search

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Amikor a kérdést feltettem, hármas indíttatásom volt. Az elmúlt év folyamán a közvélemény felfedezett egy olyan jelenséget, amely korábban csak a szakemberek előtt volt ismert, az úgynevezett "El nino"-jelenséget. Másrészt ebben az időszakban a nemzetközi árutőzsdéknél nagymértékű árufelvásárlás kezdődött, mintegy borítékolva egy jövőbeni természeti katasztrófára való felkészülést, harmadrészt hazánkban, hála a jóistennek, igen nagy mértékű és jelentős gabonatöbblet keletkezett, amely minden örömével és bánatával mégiscsak egy pozitív jelenség.
Mint említettem, az "El nino"-jelenséget korábban már ismerték. Ez közismerten az amerikai térségből eredő, a Csendes-óceánnal kapcsolatos. A jelenség hatását az elmúlt évtizedekben tanulmányozták. Ez az úgynevezett felmelegedés hatása, rendszerint különböző természeti csapásokat, árvizeket, túlmelegedést jelent. Ennek következtében a világgazdaság kezdett, illetve megtanult rá reagálni, talán néha túlreagálni. Lett egy következménye, amely nemzetközi árufelvásárlásokban jelent meg.
Hazánkban ezzel ellentétben az elmúlt évben egy igen jelentős árutöbblet-kínálat volt, és ez a gabonatöbblet-kínálat jelentős gondokat is okozott. Mint tudjuk, az akkori intézkedések átmeneti és tüneti jelleggel, de legalábbis határozottak voltak. Azonban ismeretes, hogy a bő esztendők után, úgymond, szűk esztendők is következnek. Ezért kérdésem ehhez folyamodik:
Szükséges-e a jelenlegi stratégiai készleteken túl, illetve célszerű-e ezeket tovább növelni?
Megvan-e arra a garancia, hogy esetleg egy negatív tendencia beállása esetén nem kerülünk zavarba, és nem kell majd külföldről jelentősebb gabonatöbbletet feláron vásárolni?
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť