KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknő! Tisztelt Képviselőtársaim! A Torgyán József képviselő úr által imént tartott felszólalás kapcsán a megfogalmazott célokkal egyetértek, egyébként pedig az elhangzottakat szakmailag is megalapozatlannak és a tényeknek ellentmondónak tartom. Hiszen mit mutatnak a tények? A stabilizációs intézkedések következményeként 1995-ben egy 28 százalékos inflációval kellett számolnunk. Az 1996-os intézkedések ezt 23 százalékosra vitték le. 1997-ben egyébként - mindig a terveknek megfelelően - 18,3 százalékos volt az infláció, az 1998-ra tervezett infláció pedig, nem feltétlenül a képviselő úr felszólítása alapján, hogy 5 százalékos csökkenés, de 13 százalékra tervezett.
Ezek, azt gondolom, egy csökkenő inflációt mutatnak, amelyet egyébként megalapozott a gazdaságpolitika is, megalapoztak mindazon kormányzati intézkedések, amelyek éppen az infláció visszaszorítása érdekében születtek.
Többek között, tisztelt képviselő úr, a forint csúszó leértékelése - szemben az ön állításával - igenis inflációfékező hatású, hiszen emlékezzünk vissza mindazokra a leértékelési várakozásokra és ezek következményeire, amelyek 1995 elején még jellemezték a gazdaságot. Miközben ugyanakkor másrészt ne tévesszük szem elől azt a szempontot sem, hogy éppen ezzel a csúszó leértékeléssel, az azt megelőző nagyarányú leértékeléssel tettük lehetővé egyáltalán a magyar gazdaság szereplői számára, hogy a külpiacon versenyképes terméket állítsanak elő, illetve bizonyos mértékben az import megdrágulása miatt itthon piaci (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) lehetőségekhez jussanak.
A kormány tehát nem inflációemelő, hanem inflációcsökkentő (Az elnök a csengő ismételt megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) politikát folytat, amelynek az eredményei kézzelfoghatóak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť