DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány múlt heti ülésén tárgyalta a hágai ítélet végrehajtását szolgáló keretmegállapodást. Mint ismeretes, a kormány szocialista tagjai megszavazták az előterjesztést, a szabaddemokraták elutasították. (Dr. Varga István: Lépjetek ki!) Nem két párt belügyéről van szó, hanem az ország közügyéről. Ezért fontos, hogy álláspontunkat itt is világossá tegyük. (Dr. Torgyán József: Ki kell lépni a koalícióból!) Az SZDSZ álláspontja ebben a kérdésben kezdettől egyértelmű, szilárd és világos volt. Elfogadjuk a hágai ítéletet, véleményünk szerint végre kell hajtani annak a valós törekvéseit, jóhiszemű tárgyalásokat kell folytatni a megegyezés érdekében.
(15.30)
De Hágában nem várják el tőlünk, hogy feltétel nélkül feladjuk elveinket. Hágában józan kompromisszumot várnak tőlünk, s a magyar kormány feladata, kötelessége e józan kompromisszum teljesítése. Meg akarunk állapodni, de nem minden áron akarunk megállapodni. Csak akkor van értelme a megállapodásnak Hágában, ha egyértelműen kedvezőbb feltételekkel tudunk megállapodni, mint amilyen ítéletre Hágában számíthatunk.
Sokadszorra vagyunk kénytelenek elmondani, hogy megítélésünk szerint ma a kormány, de a szakértők sincsenek abban a helyzetben, hogy felelős döntést hozzanak. Nem rendelkezünk azokkal a számításokkal, hatásvizsgálatokkal, tanulmányokkal, amelyek e hosszú távra szóló, felelős döntést megalapoznák.
Tisztelt Képviselőtársaim! Itt százmilliárdokról van szó. Itt a Duna mentén élők százezrek sorsáról van szó. Itt a Duna jövőjéről van szó. Nem lehet elsietett és elkapkodott döntést hozni. Még azt sem tudjuk pontosan, hogy mennyibe kerülne mindaz, amit ma a tárgyaló delegáció már fölvázol. A legeltérőbb és legkülönfélébb számok repkednek 300 milliárdtól 600 milliárdig. Egyikünk sincs abban a helyzetben, hogy pontosan meg tudná mondani, milyen kötelezettségvállalást is foglalna magában az a keretmegállapodás, amelyre a kormány egy része - szocialista része - igent kíván mondani.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem készültek el a költség-haszon elemzések. Nem készültek el azok a fontos számítások, amelyek ennek a beruházásnak a gazdaságosságát bizonyítanák. Ugyanakkor - s ezt kénytelenek vagyunk sérelmezni - a tárgyalásvezető és a tárgyaló delegáció több tagja részéről felelőtlen nyilatkozatok hangzanak el folyamatosan az esetleges kártérítés mértékére vonatkozóan. (Dr. Torgyán József: Igaz! Ez igaz!) Ma már a sajtóban is megjelentek milliárdos, dollármilliárdos kártérítési összegekről szóló híradások. Túl azon, hogy ezek teljesen légből kapottak és megalapozatlanok, és a magunk részéről furcsálljuk, hogy ezt nem a szlovák fél, hanem a magyar fél bizonyos képviselői terjesztik elő. Határozottan az a véleményünk, hogy a magyar álláspontnak a hágai ítéleten kell alapulnia, annak azon az előírásán, hogy a felek kölcsönösen visszalépnek a kártérítési igényektől. Csak ez lehet a magyar fél álláspontja megítélésünk szerint. (Zaj.)
Tisztelt Képviselőtársaim! A mi felfogásunk szerint nagy hiba lenne ma kényszerpályára állítani ezt az ügyet. Ha most bármiféle elkötelező elhatározás születik, az kényszerpályára állítja a következő kormányt, a következő kormány mozgásterét szűkíti. (Zaj.) A választások előtt egy-két-három hónappal nem ildomos, a politikai jó ízlés határaiba ütközik bármiféle hosszú távú elkötelező lépés megtétele. Tehát egyértelmű, hogy az a véleményünk és álláspontunk, hogy keretmegállapodás köthető, de valódi keretmegállapodásra van szükség, olyan keretmegállapodásra, amely valóban a majdani megállapodás alapelveiről szól, határoz arról, hogy a különböző változatokra vonatkozóan közösen hogyan végezzük el a vizsgálatokat, és közösen a szlovák féllel hogyan hozunk felelősségteljes döntést a folyamat végén. Nem most, hanem egy, két vagy akár több éven belül.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanakkor ez a keretmegállapodási felhatalmazás meglehetősen általános azokban a vonatkozásokban, ahol konkrétnak kellene lennie. Mire gondolok? A Szigetköz vízellátásának kérdése közügy, elsőrendű. Nem mindegy, hogy mit fogunk elfogadni. Engedjék meg, hogy két ábrával szemléltessem a különbséget, amely a kívánatos magyar álláspont és a most elfoglalt szlovák álláspont között van. (Két színes ábrát mutat fel. Elsőként a kívánatos magyar álláspontnak megfelelő ábrára mutat.) Jól látható a kék színből, hogy ez egy egybefüggő, összefüggő víztükröt jelent... (Zaj. - Közbeszólások: Nem látjuk!) - önöknek is megmutatom - 128 méteres víz biztosítása mellett. (Felmutatja a szlovák álláspontnak megfelelő ábrát.) Míg így csak pocsolyákat találunk, egy elmocsarasodott Szigetközt. Nem véletlen, hogy a helyiek már aggodalomnak adtak hangot, az egyik helyi lap már egyenesen Meiar-mocsárnak nevezi azokat az elképzeléseket, amelyeket a szlovák tárgyaló fél vall, s amelyről nem jelentettük ki egyértelműen, hogy elutasítjuk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezért a leghatározottabban azt kívánjuk, hogy térjünk vissza a közös alapelvekhez, fogadjuk el azokat az ésszerű, józan kompromisszumra törekvő elveket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amelyeket kezdettől a szabaddemokraták képviseltek.
Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban, és néhány képviselő tapsol a Fidesz padsoraiból. - Dr. Torgyán József: Ki kell lépni a koalícióból rögtön! Józsi bácsi tanácsát fogadjátok meg, és akkor bekerültök a parlamentbe! - Derültség. Zaj.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť