ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Tisztelt Országgyűlés! Ünnepi ülésünk zárásaként engedjék meg, hogy felolvassam azt a két üzenetet, amelyeket az évforduló kapcsán az Országgyűlés kapott. Az egyiket Betty Boothroyd asszony küldte, az angol alsóház elnöke:
"Üzenet a Magyar Országgyűlésnek. Nagy örömömre szolgál, hogy szerencsekívánataimat küldhetem a magyar parlamentarizmus kezdeteinek 150. évfordulója alkalmával.
Magyarország és az Egyesült Királyság gazdag történelemben osztozik. A távoli XI. században a skóciai és magyarországi Szent Margit felvilágosodást hozott Szent István udvarából Skóciába. Az elmúlt évszázadban gróf Széchenyi Angliába ment, hogy igénybe vegye William Tierney Clark tervezési jártasságát a Duna magyarországi első rögzített hídjának építésénél. Széchenyi nagy csodálója volt mindannak, ami brit volt. Hazafiságban társa Kossuth Lajos, az 1849-es vereség után Britanniában keresett menedéket, ahol a magyar függetlenségnek számos támogatójára talált. A Brit Parlament szolgált példaképül annak a fő modellnek, amelynek alapján a XIX. század végén a virágzó magyar parlamenti életet kialakították.
Mai történelmünk is egyik fajtája az együttműködésnek, mind kereskedelmen és befektetéseken keresztül kétoldalú alapon és nemzetközi szinten is. Különösképpen örülök annak, hogy Magyarországnak az EU-ba való belépési tárgyalásai az Európai Unióval az Egyesült Királyság elnöksége alatt kezdődnek. A Magyarországnak szóló meghívás, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz, elismerést jelent a demokrácia eszményei iránti elkötelezettségében, egy békés, toleráns és virágzó Európában. Ez az 1848-49-es forradalom maradandó öröksége. - Betty Boothroyd, az angol alsóház elnöke." (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť