DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Asszony! A volt Hőgyészi Állami Gazdaság teljes felépítményét megvásárolta egy Hőgyész Farm Rt. nevű vállalkozás, és miután a földterületet nem tudta megvásárolni, így tízéves haszonbérleti szerződés köttetett az ÁPV Rt.-vel.
Nem kis mennyiségű földről van szó: 2800 hektárról. A Hőgyész Farm Rt. időközben jelentősen csökkentette, illetőleg sertés vonatkozásában szinte teljes egészében megszüntette az állattartást és -tenyésztést, és az állattartó telepek nagy részét is értékesítette. Az állattartó telepek megvásárlói környékbeli magyar vállalkozók és magyar vállalkozások voltak.
Az állattartás gyakorlásához természetesen földre is szükség lenne. A német tulajdonos - mert sajnos német tulajdonosa van itt is a Hőgyész Farm Rt.-nek, hasonlóan a Szekszárdi Húsipari Vállalathoz; hasonló az eset is egyébként, mert nem a jogkövetéséről híresült el a környéken - részben nem műveli a földeket, tehát műveletlenek maradtak a földterületek; részben pedig olyan összegű tartozása van az ÁPV Rt.-vel szemben, hogy több éve nem fizeti azokat a kötelezettségeket, amelyeket kellett volna, hogy fizessen, miközben az ÁPV Rt. nagyon jól tudja, hogy elvonja a kielégítési alapot, és közben értékesít dolgokat.
S hogyan lehet a bajt ezek után még növelni? Miniszter asszonynak arra várom a válaszát, hogy a nagyon lassan és nagyon késve megindult ÁPV Rt.-s eljárás vége az lett, hogy elvette az ÁPV Rt. a földet a rosszul gazdálkodó részvénytársaságtól, és szép csöndben odaadta egy olyan részvénytársaságnak, amelyik 60 kilométerrel messzebb van. Hangsúlyozom még egyszer: miniszter asszony az előbb azt mondta, hogy nem minden egyes privatizációnál csak a vételárra ügyelnek, hanem a foglalkoztatásra, a kultúrára és egyebekre.
Pontosan ezt szeretném most kérdezni a miniszter asszonytól: miért nem veszik ilyenkor figyelembe az ott élő magyar vállalkozóknak és vállalkozásoknak az érdekeit, akik ott munkahelyet biztosítanak, és piaci árakat tudtak volna adni önöknek, akár bérleti díj formájában is?
Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť