SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Miközben az épülő autópályák díjairól egyre több szó esik és újra-újra föllángolnak a viták, addig egyre kevésbé esik szó azokról az autópályákról, amelyeket igazán össze kellene kötni.
Közismert, hogy az ország közúthálózati szerkezete olyan, ami miatt mind a tranzitforgalom, mind a több megyét érintő belső forgalom kényszerűen a fővároson halad át. Aki ma Hegyeshalomtól Záhonyig vagy Nagylakig szeretne eljutni, az éppúgy kénytelen keresztülhaladni a fővároson, mint az, aki Székesfehérvárról igyekszik Salgótarjánba vagy Pécsről Miskolcra.
Tisztelt Miniszter Úr! A bővülő kelet-nyugati kapcsolatok miatt ma egyre nagyobb forgalom zajlik le Nyugat-Európa és a FÁK országai között. Itt is a tranzitforgalom jelenti a legnagyobb gondot. Tény az is, hogy az M0-ás körgyűrű meglévő szakasza ez alól a forgalom alól a fővárost nem tehermentesíti. Éppen ezért ma ez a forgalom - az áradó folyó mintájára - a lehető legrövidebb utat igyekszik megtalálni. A pesti részen ez a Könyves Kálmán körúton részben megoldódott, rendkívül kedvezőtlen a helyzet azonban Dél-Budán. Itt nincsenek meg azok a feltételek, amelyek az átmenő forgalom fogadására és átvezetésére alkalmassá tennék ezt az önkormányzati részt. Az emiatt jelentkező környezeti károk, a zaj- és légszennyezés rendkívüli módon nyugtalanítja Dél-Buda lakosait. Talán ön is ismer olyan statisztikai adatokat, amely szerint a fővárosi ráktengely - éppen e jelentős környezeti hatások miatt - a XI. és a XXII. kerületi részen ér véget.
A kormány döntött az M0-ás körgyűrű továbbépítése tárgyában. Meglepő módon azonban nem az M3-as és az M5-ös autópálya összekötő szakasza építésének felgyorsítására tette meg gyorsítási javaslatát, nem ennek adott prioritást, hanem a 2-es út és az M3-as közötti szakasz építésének.
E döntés kapcsán a kérdésem a következő:
Milyen forgalmi adatok alapján indokolják az M0-ás északkeleti részének elsőbbségét? Mekkora ma az M7-es, M1-es, 6-os út irányából az M3-as felé irányuló forgalom? Az M0-ás körgyűrű délkeleti szakaszának felépítéséig milyen módon kívánják a fővárossal közösen Dél-Buda forgalmát tehermentesíteni, de legalábbis az itt menő forgalmat felgyorsítani?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť