BIRTA SÁNDOR

Full text search

BIRTA SÁNDOR
BIRTA SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Én a módosítás szakmai részéhez nyújtottam be módosító javaslatot, az 1. § 4-5. pontjához, és a múlt héten a bizottsági ülésen az önkormányzati bizottság támogatta is javaslatomat az előterjesztő "nem"-jével szemben.
Szeretném kérni a képviselőtársakat, hogy gondoljuk át, hiszen a csapatsportágakban jelenleg nincs megfelelő mérési rendszer. Könnyű úszásban, futásban, atlétikában válogatott sportolókat kiválogatni, hiszen ott az óra, a méterek meghatározzák azt, hogy ki az a sportoló, aki alkalmas arra, hogy az országot képviselje válogatott szinten is. Ez a csapatsportágban jelenleg nem megoldott.
Ezért én a két ponthoz olyan módosítást javasoltam, hogy a csapatsportágakban amikor rendelkezünk a sportoló engedélyével - amit sportszövetségnél kell megszerezni, hogy csapatsportágban versenyezzen -, ezt mindenképpen kötni kellene egy bizonyos fizikai, technikai normához. Ennek alapján lehetne eldönteni, hogy az a sportoló alkalmas-e arra, hogy akár hivatásos sportolóként, akár amatőr sportolóként a nemzeti bajnokság I-II. osztályában szerepeljen. Hiszen ha csak a labdarúgást veszem - szakemberként mondom, mert edzői papírom van, és jelenleg is aktív játékvezető vagyok -, jelenleg az NB I-es csapatok tele vannak NB II-es szintű játékosokkal, és ennek alapján ért el a labdarúgásunk olyan eredményeket, amelyeket az utóbbi időben lassan már nem is lehet mérni.
Korábban, 15 évvel ezelőtt volt olyan tendencia a sportszövetség részéről, amikor licencet állapított meg, megfelelő fizikai normákat kellett teljesíteni ahhoz, hogy az NB I-ben szerepeljenek a játékosok. Érdekes módon akkor a világbajnokságon is ott volt a labdarúgócsapatunk. Megszűntek ezek a felmérések, nincs lehetősége a sportszövetségnek arra, hogy beleszóljon abba, ki szerepelhessen egy NB I-es csapatban.
Mindenképpen az lenne a megoldás, hogy akik NB I-ben, NB I B-ben szerepelnek, azok valamilyen fizikai normát teljesítsenek, hiszen van rá példa, hogy ha labdarúgónk most bármelyik európai csapathoz kerül, akkor két-három hónap kell ahhoz, hogy fizikailag utolérje az európai szinten futballozó labdarúgókat. Nyilvánvaló, ha hazai bajnokságban játszanak, akkor tetszenek a mérkőzések - itt volt a tegnap esti is, és egy kis csapat megver egy olyan csapatot Magyarországon, amely sztárcsapatnak számít. Ha fizikailag nem kényszerítjük a labdarúgókat, ha nem adunk lehetőséget a szövetségnek arra, hogy beleszóljon abba, ki lehessen első osztályú sportoló, az mindenképpen gondot jelent.
Ezért kérem a képviselőtársakat, támogassák majd ezt a kiegészítő javaslatomat, amelyet az önkormányzati bizottság támogatott.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť