DR. NÁDORI LÁSZLÓ

Full text search

DR. NÁDORI LÁSZLÓ
DR. NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Az 1. §-hoz szeretnék először hozzászólni. A törvényjavaslat - egyébként szűkre méretezett - indoklásából is egyértelműen kitűnik, hogy az előterjesztő két fontos tartalmi összetevőre koncentrált. Az egyik az amatőr-hivatásos helyzet jogi, gazdasági rendezése, az ezen a téren egyértelmű viszonyok megteremtése. A második az egyesületek, szövetségek, tehát a sportszervezetek adósságának rendezése, az adósság jövőbeni felhalmozódásának lehetséges megelőzése.
A törvényjavaslat indoklásában azonban az előterjesztő meg sem kísérli megindokolni azt, hogy miért szűkíti le a szabályozást a csapatsportágakra, miközben nem határozza meg, hogy mit értünk csapatsportágon, mit értünk ezen a fogalmon. A lehetséges értelmezések a következők: csapatsportként fogható fel egyének közvetlen küzdelme csapat keretében, de csapatsportként foghatók fel az egyének egyéni eredményei összesítve, mint ahogy az az öttusában, asztaliteniszben és sok más sportágban is előfordul.
Az előterjesztő emellett önellentmondásba is kerül azzal, hogy a hivatásos sportolók körét egy definiálhatatlan csapatsportágra szűkíti le. Attól tartok, hogy az indoklás nélküli szabályozás nem felel meg az alkotmány 70/A. § (1) bekezdésében foglaltaknak sem, amely tiltja a megkülönböztetés minden formáját. Nem tűnik fel az előterjesztőnek az sem, hogy a módosító indítványt benyújtók túlnyomó többsége kéri ennek a csapatsportágnak az elhagyását. Nagyon remélem, hogy majd a végső vita során az előterjesztő figyelembe veszi, mérlegeli ezeket az érveket.
A 2. §-ban - amely az eredeti sporttörvény 16. § (1) bekezdés g) pontjára vonatkozik - foglalt és leírt szabályozás indítékait elfogadom. Ennek a lényege az, hogy a sportszövetségek kizárólagos vagyoni jogaikat úgy gyakorolják, hogy adjanak valami lehetőséget mondjuk egy magyar bajnokságon részt vevő sportegyesületnek is ezekből a vagyoni jogokból. Ha tehát közvetítik ezt az eseményt, akkor a sportszövetség adjon lehetőséget az eseményen, a bajnokságon részt vevő sportoló egyesületének, hogy ebből a vagyoni jogból részesüljön.
Az eredeti szabályozás egyetértési jogot, nagyon kemény jogot ad ebben a tekintetben. Ez veszélyezteti például azt, hogy egyáltalán legyen közvetítés - amennyiben mondjuk 15-16 sportszervezet érintett ilyen értelemben, és abból az egyik úgy határoz, hogy nem fogadja el a szövetség ajánlatát, akkor nincs közvetítés, mert egyetértési jog van. Bakonyi és Páva képviselő urakkal beadtunk egy módosító javaslatot, amely ezt a kérdést tisztázná. Tisztelettel kérem az előterjesztőt, hogy ezt vegye figyelembe, mert akkor ez megoldja a problémát.
Végül a határidők. Még ez is idetartozik, mert a 7. §-t - a határidőkkel kapcsolatban - előrehoztuk ebbe a szakaszba. Erről nagyon sokat beszéltem. Ebben a tekintetben semmit nem változtatok azon az álláspontomon, amit kezdettől fogva képviseltem. Félek attól, hogy nem oldható meg e határidőn belül ennek a törvénynek a végrehajtása. Félek ettől. Bár ne lenne igazam! A módosító indítványomat nem vonom vissza. Amennyiben az előterjesztő nem fogadja el, ez akkor már nem az én felelősségem. Attól tartok, hogy nem tudjuk ezt megoldani. Jó lenne megoldani - ezzel egyetértek -, mert ez egyrészt az adósságfelhalmozódásnak is bizonyos fokú gátat vetne időben, de attól tartok, hogy nem lehet megoldani.
Fölsorolok néhány olyan feladatot, problémát, amelyek időigényesek ahhoz, hogy megoldjuk őket:
Ki kell dolgozni és az érintettek tudomására hozni a törvényben szereplő új szabályozást, az ehhez kapcsolódó feladatokat - gondolom, az OTSH-nak ez a feladata -, valamilyen fajta mintaszabályzatot, vademecumot, segítséget kell adni a különböző jogszabályok értelmezéséhez és az új szervezeti rend felállásához.
A másik: az érintett sportszervezetek vezető testületeinek össze kell ülni, meg kell ezt vitatni, dönteni kell, intézkedést hozni, új dokumentumot kell létrehozni, beadványokat fogalmazni, cégbíróságra menni, mely feladatok mind időigényesek, mind határidőhöz kötöttek.
(9.30)
El kell készíteni - nem vagyok gazdasági szakember -, azt mondták a szakértők, egy apportlistát, be kell szerezni egy könyvvizsgálói hivatalos állásfoglalást a gazdasági társasággá való átalakuláshoz. De ez mind időigényes.
Azonkívül - és várhatóan ez a legnagyobb probléma - az eddig nem sejtett, esetleg felmerülő problémákat is tisztázni kell. Lesz ilyen.
Végül júniusban jelenik meg az új társasági törvény. Nem tudom, milyen köszönő viszonyban van ezzel a törvényi szabályozással, törvénymódosítással. Ha ez a társasági törvény új helyzetet teremt, akkor kész. Nem beszélek arról, hogy az érvényes szerződések ügyében mi a teendő, az egyik módosító indítvánnyal erre is utaltunk.
Tisztelt Országgyűlés! Még tiszteltebb Előterjesztő! Tessék elhinni, 50 éve dolgozom a sportban, az életem a sportban telt el, minden zsigeremmel, reflexemmel érzem a bajt is meg a jót is. Most bajt érzek, csak a határidőt illetően. Vegyék ezt figyelembe; a döntés joga a kormányé, a parlamenté.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť