HERBERT FERENC

Full text search

HERBERT FERENC
HERBERT FERENC (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Az ajánlás 27-28. pontjában két módosító javaslattal éltem Szabó Katalin képviselőtársammal együtt, amelyekben a sport finanszírozásával kapcsolatosan tettünk javaslatot.
(9.40)
Az egyik arról szól, hogy miután az a pénz, az a 10 milliárd forintos nagyságrendű összeg, amely az adósságszolgálati részben kezelésre kerülne a törvényjavaslat módosítását, illetve érvénybe lépését követően, ma sincs benn a költségvetés rendszerében, ezért megtehetnénk - és én azt javaslom, tegyük meg -, hogy ennek egy részét sportfinanszírozásra, illetve nem is sportfinanszírozásra, hanem annak segítésére fordítsuk, mégpedig azok számára, akik nem vesznek részt ebben az adósságszolgálati rendezésben. Képviselőtársammal együtt ennek nagyságrendjét is meghatároztam, 40 százalékban javasoltam ezt az összeget, ami durván 3,5-4 milliárd forint lenne. Ez olyan sportfinanszírozási alap lenne, amelyből kedvezményes kamatú vagy kamat nélküli lehetőséget kapnának az egyébként kedvezményben nem részesülő egyesületek, már csak azért is, hogy megteremtsük az esélyegyenlőség alapjait.
A másik módosító javaslatot, amely az ajánlás 27. pontjában került kiadásra, szintén szíves figyelmébe ajánlom a tisztelt Háznak. Ez a módosító indítvány az OTSH feladatköréhez kapcsolódó, sporttevékenységekre szervezett bukmékeri rendszerű fogadások játékadójának másfajta arányát határozná meg, mégpedig az eddigi 50 százalék helyett javasoljuk 100 százalékban meghatározni. Ez az összeg 100 százalékban durván 300 millió forint a mai számítások szerint, pillanatnyilag 150 millió forint áll rendelkezésre e sportcélra. Sőt, arra is tennék javaslatot, hogy ezt a 100 százalékos bukmékeri rendszerű fogadási játékadót, miután ez a sportjátékból keletkezik, forrásautomatizmusra kellene felhasználni - várva azt, hogy természetesen ennek a nagyságrendje növekedni fog -, hogy teljes mértékben oda fordítsuk vissza, ahol keletkezik.
Miután azzal is tisztában vagyok, hogy ez érintheti és érinti a költségvetést... (Akar László bólogat.) - Akar államtitkár úr is nagyon intenzíven bólogat - ...én mindenképpen szeretném megnyerni a tisztelt Házat, és ajánlom a következő Ház figyelmébe, hogy a '99. évi költségvetés előkészítése és tárgyalása során erőteljesen térjünk ki erre a dologra, és alakítsuk át a sportfinanszírozást oly módon, hogy a sport egyik alapelvének, az esélyegyenlőség elvének a biztosítását képesek legyünk megteremteni.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť