CSÓTI GYÖRGY

Full text search

CSÓTI GYÖRGY
CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Csapody Miklós képviselőtársam mintegy három hónappal ezelőtt interpellációt nyújtott be a kulturális tárcához a Magyar Országos Levéltár szerencsétlen kettéosztásának körülményeit firtatva, és kérdezve miniszter urat - aki helyett akkor is államtitkár úr válaszolt -, hogy miért volt szükség erre a lépésre, amely a kutatók munkáját rendkívüli mértékben megnehezíti, amely a középkori és más felbecsülhetetlen értékű, pótolhatatlan anyagok felesleges veszélyeztetését okozza. Akkor államtitkár úr teljes tájékozatlanságról tanúbizonyságot téve olyan hivatkozásokkal lepte meg a Házat, hogy ez egy régi, még az előző kormány határozata, amely határozat nem szólt ilyen szerencsétlen részletek megvalósításáról. Nyugati példákat hozott fel, például Bécs városát mondotta, hogy ott is kiviszik a városközpontból a levéltárakat. De államtitkár úr elfelejtette azt is közölni, hogy Bécsben nem kettéosztották a levéltárat, hanem három helyről összehozták egy helyre, így könnyebbé téve a kutatási munkát, és biztonságosabbá tették ezáltal az anyagok kezelését, valamint metróval könnyen megközelíthető helyre helyezték el.
Azt mondotta, hogy nem lesz szükség szállításokra. Államtitkár úr elfelejtette, hogy a budai Várban marad a középkori anyag, és a több évtizedig tartó mikrofilmezés folyamán ki kell szállítani majd Óbudára a középkori anyagokat, ezzel feleslegesen veszélyeztetve pótolhatatlan értékeinket. Azt gondoltam, tisztelt államtitkár úr, hogy három hónap alatt tévedését beismeri, és valamilyen formában megnyugtató választ ad számunkra. Nem ez következett be.
Kérdezem, államtitkár úr:
Miért volt erre szükség? Miért szükséges a kutatók munkáját megnehezíteni? Miért kell ellehetetleníteni a családkutatást, amely negyven évig tilos volt, ma pedig ezáltal szinte megoldhatatlan nehézségek elé állítja (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) mind a szervezett, mind a magánkutatók munkáját?
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť