DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az utolsó szavaira reagálnék először, miszerint képviselő úr reméli, hogy lesz olyan kormánya Magyarországnak, amelyik nem a jogszabályok számával kíván rekordot dönteni. Kérem, higgye el, hogy ennek a kormánynak sem az volt a célja, az volt a terve, hogy a jogszabályok számával rekordot döntsön. Úgy gondolom, az élet kényszerítette rá ezt a kormányt és ezt a parlamentet, hogy sok jogszabályt készítsen elő a kormány, és sok törvényt alkosson meg a parlament.
Számos olyan feladat volt, amely erre a kormányra, erre a parlamentre várt - gondolok itt elsősorban a gazdasági rendszerváltás kibontakoztatására. A törvények minőségével kapcsolatban úgy gondolom, ilyen mennyiségű törvénygyártás mellett természetes, hogy valóban, hibák is becsúsznak. Azt hiszem, ez a kormány ezt soha nem próbálta eltitkolni. Elismertük, hogy bizony akadtak hibák a törvényalkotás során. Azt is el kell ismerni - nem is lehetne letagadni -, hogy bizony voltak olyan törvények, voltak olyan törvényi rendelkezések, amelyek nem állták ki az alkotmányosság próbáját.
Én viszont úgy gondolom, ennek csak részben oka az, hogy nem volt megfelelő a törvény-előkészítés. Egészen biztosan oka az is, hogy nincs még mindig új alkotmánya az országnak, holott mindegyik párt zászlajára tűzte, hogy szeretne új alkotmányt. A régi alkotmánynál nem mindig tudjuk az időnként egymásnak is ellentmondó rendelkezésekből kihámozni azt, hogy melyiknek megfelelő egy adott új törvény, vagy melyiknek nem.
Nagyon remélem, hogy a következő ciklusban végre meg tudjuk alkotni majd azt az új alkotmányt, amely már megfelel a korszerű követelményeknek, amelynél majd meg tudjuk határozni pontosan a szociális jogokat, hiszen például számos olyan jogszabállyal volt alkotmányossági probléma, amely a szociális jogok nem megfelelő meghatározása miatt ütközött a jelenleg hatályos alkotmány szövegével.
Úgy gondolom, összességében számos olyan jogszabály, törvény született ebben a ciklusban, amelyre büszkék lehetnek az Országgyűlés mindkét oldalán ülő képviselők; utalnék itt csak a jogharmonizációt elősegítő törvényekre, amelyekről az Európai Bizottság is elismeréssel szólt. Úgy gondolom, hogy amikor a törvények minőségéről beszélünk, feltétlenül ezeket is meg kell említenünk.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť