DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Barkóczy Képviselőtársam! Tisztelt Ház! Az ön által felvetett kérdést rendkívül fontosnak tartom, ezért külön is köszönöm önnek, hogy az ország nyilvánossága előtt beszél arról a rendezetlen helyzetről, amely a részaránytulajdon mai napig be nem fejezett földtulajdoni rendezéséből fakad. Ennek oka abból indul, hogy a földkiadó bizottságok által meghozott határozatokat a korábbi Országgyűlés nem tartotta megfelelőnek, ezért módosította az idevonatkozó törvényes előírásokat, és 1997. január 1. napjától kezdődően a földművelésügyi hivatalok a földhivatalokkal közösen jogosultak eljárni ezekben a kérdésekben. A felmérés szerint mintegy 1 millió 300 ezer rendezésre váró földrészlet sorsát kell megoldani.
Már az eddigiekből is kitűnik, hogy itt tulajdonképpen két hivatal munkájáról van szó, az egyik az FVM földművelésügyi hivatalai, a másik a földhivatal működéséből fakad. A kettőnek együtt a mezőgazdasági birtokrendezés feladatai előirányzat-csoportnál a költségvetés már 1997-ben 640 forintot biztosított, és a két intézménynek összesen 1998-ban is 640 millió forintot biztosított. Szeretném jelezni igen tisztelt képviselőtársamnak, hogy az 1999. évre esedékes költségvetés, amelynek vitája most zajlik a Házban, ugyanilyen előirányzatot tartalmaz erre.
Amint az előbb már elmondottam, a két hivatal, a két intézmény működése egymástól nem választható el, tehát a 640 millió forint a két hivatal rendelkezésére áll. Ez évben az FVM-hivatalok a részarányföld-kiadási feladatok finanszírozására 370 millió forintot, a földhivatalok durván 300 millió forintot kaptak, tehát már ez a két tétel 670 millió forintot jelent.
Tökéletesen egyetértek azonban önnel abban, hogy lehetőleg még ebben az évben meg kellett volna oldani a földrészlettulajdonok kiadásának, a részaránytulajdon rendezésének a kérdéseit, de ez nem csak anyagi kérdés - bár szeretném jelezni, hogy természetesen az anyagi kérdés is akadálya a rendezésnek -, hanem a Háznak meg kellene hoznia a részarány-földtulajdon kiadásáról szóló törvényt, amit mi már beterjesztettünk a Ház elé, amely azonban nagy valószínűség szerint ebben az évben nem kerülhet tárgyalásra, csak a következő évben. A kérdéssel kapcsolatos rendezések tehát áthúzódnak a következő évre, aminek egyrészt pénzügyi okai (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), másrészt pedig törvényhozási akadályból fakadó okai vannak. Ezért kérem tudomásul venni, hogy a következő évben történhet meg ennek a lezárásra.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť