BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Szeretnék segíteni azon a furcsa helyzeten, hogy a fideszes képviselőtársaink nem válaszolnak, és én felidézném két fontos ellenérvüket.
Az egyik fontos ellenérvük a nyugdíjemelés ügyében úgy hangzik, hogy nincs pénz, és olyasmit ígért oda az előző kormány, ami nincs. Nos, tisztelt Országgyűlés, egyrészt, ha azt a - módosító indítványok szerint - mintegy 47 milliárdos összeget, amivel több kellene ahhoz, hogy a törvény szerinti nyugdíjemelést végre lehessen hajtani, egybevetjük azzal, hogy a gyerekek utáni adókedvezmény 36 milliárd, a legmagasabb jövedelműeknek visszaadott családi pótlék meg gyes legalább 15 milliárd - ez összesen már 51 milliárd -, akkor az azt mutatja, hogy pénz van.
Ha megnézzük a költségvetési kötetet, amely tartalmazza a '98-as költségvetésben szereplő adó-előirányzatokat és a várható adóbefizetés teljesítését - tehát hogy személyi jövedelemadóból, áfából meg egyéb adóból mennyivel jön be több, mint amennyit a '98-as költségvetés tervezésekor számoltak -, akkor legalább 150 milliárd forintos többlet-adóbevétel jön ki. Tehát nem csak a béremelkedés, a bérek magasabbak a tervezettnél, nemcsak ennek következtében magasabb a törvény szerinti nyugdíjemelkedés, mint a tervezett, hanem a rendelkezésre álló forrás is nagyobb, mint a tervezett. Tehát a hatályos törvény szerinti nyugdíjemelésre van pénz. Az önök ellenérve tehát nem állja meg a helyét.
Mint ahogy az az ellenvetésük sem állja meg a helyét, hogy a 20 százalékos nyugdíjemelés csak egy választási ígéret volt, hiszen ez nem '97-es döntésből következik, hanem a '92 óta változatlanul érvényes nyugdíjemelési elvből. (Csige József: Így van!)
(15.10)
Tehát azok az ellenvetések, amelyek kifejtésével önök most nem rabolták az Országgyűlés idejét, noha nyugodtan kifejthették volna, azok nem állják meg a helyüket.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť