DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Körömi Attila megjegyzéséhez fűznék egy kétperces hozzászólásban nagyon röviden észrevételeket, részben alkotmányjogiakat, részben közgazdaságiakat. Az alkotmányjogi megjegyzésem az, hogy a ma hatályos alkotmány 32/C. §-ának az (1) bekezdése lényegében kizárja azt, hogy az Állami Számvevőszékről szóló törvényt - akár kétharmaddal is - alkotmánymódosítás nélkül megváltoztassák. Egyetlenegy esetben nyílna lehetőség arra, hogy e változtatás alkotmányos legyen: ha az alkotmánynak azt a mondatát vesszük figyelembe, miszerint az Állami Számvevőszék ellátja a törvénnyel hatáskörébe utalt egyéb feladatokat is. A Magyar Nemzeti Bank azonban egy alapvető alkotmányos intézmény, ennek következtében az ellenőrzés kiterjesztése a Magyar Nemzeti Bankra nem oldható meg pusztán a Számvevőszékről szóló törvény módosításával; ha ilyen elképzelése van a kormánynak, alkotmánymódosító javaslatot is be kell terjesztenie.
Ami a közgazdasági problémát illeti: az igazi vita nem arról folyik, hogy a Magyar Nemzeti Banknak milyen a gazdálkodása - bár ez a kérdéskör egy bécsi leánybank kapcsán nemegyszer felmerült az utóbbi hetekben -, az igazi kérdés az, hogy mennyire legyen független a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája, illetőleg árfolyam-politikája a kormányzat gazdaságpolitikájától. Ebben a kérdéskörben viszont semmilyen megoldást nem tud adni az ellenőrzés. Az ellenőrzés alkalmas egyfajta politikai nyomás kifejtésére, arra azonban nem alkalmas, hogy - a mai európai uniós sztenderdeknek megfelelően - megváltoztassa a Magyar Nemzeti Bank pozícióját. Ennek következtében akár szimpatikus valakinek, akár nem, hogy a Nemzeti Bank az árfolyam- és monetáris politika terén önállóan tevékenykedik, épp az uniós követelmények miatt ezt mint alapvető megoldási módszert el kell fogadnia.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť