JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A 47. §-sal kapcsolatos módosító indítványom mellett szeretnék érvelni, és ennek támogatására kérném tisztelt képviselőtársaimat. A költségvetési javaslat 47. §-a az önkormányzatokat megillető személyi jövedelemadóból átengedett részt taglalja.
Ez a 47. § úgy rendelkezik a (3) bekezdés h) pontjában, hogy az önkormányzatok támogatásait is érinti az 1,9 százalékos zárolási előírás. A (3) bekezdés h) pontjában az "önkormányzatok támogatásai" megfogalmazás szerepel. Ez a megfogalmazás így semmiképpen nem helytálló, mert a költségvetés egyéb vonatkozásaiban olyan megfogalmazás szerepel, hogy "önkormányzatok támogatásai és hozzájárulásai".
Ha elővesszük az önkormányzati törvényt, és megnézzük, hogy milyen támogatásokra jogosultak az önkormányzatok, akkor megint nem található rendes összefüggés abban a vonatkozásban, hogy melyik önkormányzati pénzeket érinti ez az 1,9 százalékos zárolás. A költségvetés eddigi tárgyalása során, a módosítókról való szavazás első körében nem született egyértelmű megoldás erre a kérdésre. Természetesen tiltakozom az ellen, hogy az 1,9 százalékos zárolás érintse az önkormányzatok támogatásait, hozzájárulásait és a személyi jövedelemadóból átengedett részt.
Ettől függetlenül nincs illúzióm azzal kapcsolatban, hogy a parlament meg fog szavazni valamilyen megoldást erre a kérdésre. Éppen ezért kérem képviselőtársaimat, hogy a h) pontra mindenképpen be kell adni egy pontosító módosító javaslatot, amely egyértelművé teszi, hogy mely támogatásokat, mely hozzájárulásokat érinti az 1,9 százalék.
Amely kérdésben módosító indítványt nyújtottam be, az új (4) bekezdésre vonatkozik. Ez az új (4) bekezdés azt tartalmazza, ami pontosítaná az önkormányzatokat érintő zárolás kérdését. Úgy fogalmazott ez az új (4) bekezdés, amit a parlament legutóbbi döntéshozatala során elfogadott, hogy ez a 20. § (1), illetve (2) bekezdését érinti.
(12.10)
A 20. § (1) bekezdése rendelkezik arról, hogy a személyi jövedelemadóból tervezett bevételből mintegy 200 milliárd forint az önkormányzatokat illeti meg. Ez a 200 milliárd forint a két évvel ezelőtti személyi jövedelemadó-bevétel 40 százalékát jelenti.
Módosító indítványunkkal többen kezdeményeztük, hogy ez ne 40 százalék legyen, hanem 43 százalék, amelynek során lehetővé vált volna az, hogy ebből a több mint 200 milliárd forintból helyben maradjon 18 százalék, amely azt a célt szolgálta volna, hogy ne csökkenjen ezen a jogcímen az önkormányzatokat megillető pénz. Ha ez a 40 százalék marad - mint ahogy a döntés során ez maradt -, így az önkormányzatoknak a helyben maradó részre csak 15 százalék jut, ez pedig azt jelenti, hogy az 1998. évi 18 százalék összértéke jelentősen kisebb lesz 1999-ben.
Ha a parlament így dönt - ez a kormánypárti képviselők szíve joga, hogy így döntsön, hogy az önkormányzatoknak kevesebb pénzt juttat ezen a soron; sajnos más soron se juttat többet -, még akkor is, úgy gondolom, fontos felhívni a kormánypárti képviselők figyelmét arra, hogy ez a megfogalmazás sem jó így. Tudniillik a 20. § (1) bekezdése az egészet tartalmazza, tartalmazza a (2), (3) és (4) bekezdésben szereplő összeget. Tehát itt egy olyan módosító indítványt nyújtottam be Farkas Imre képviselőtársammal, amely azt indítványozza, hogy itt csak a (2) bekezdés szerepeljen, mint amire - gondolom - ez a kormánypárti képviselők által benyújtott indítvány is vonatkozott volna, csak nem pontosan fogalmazták meg.
Nagyon fontosnak tartom, hogy ezt a módosító indítványt majd vitassa meg érdemben a bizottság és a parlament támogassa, mert fontos az, hogy az önkormányzatokat megillető rész pontosan, egyértelműen legyen meghatározva, és ebből a későbbiek folyamán ne legyen vita. Tudniillik az 1,9 százalékos zárolásra az Országgyűlés felhatalmazást ad, és az önkormányzatok ezt követően már nem tudják ezt a kérdést felnyitni, sehol nem tudják felvetni, őket csak az a tény fogja érinteni, hogy az egytizenharmad finanszírozás során ennyi pénzzel kevesebbet fognak kapni.
Tehát összességében az a kérésem, hogy ezt a kérdést a hátralévő időben nagyon pontosan kell megfogalmazni, és fogadjunk el egy olyan módosító indítványt, amire meggyőződésem szerint a mi indítványunk jó javaslatot tesz, amely korrekten, egyértelműen, pontosan fogalmaz ebben a kérdésben.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť