KÖRÖMI ATTILA

Full text search

KÖRÖMI ATTILA
KÖRÖMI ATTILA (Fidesz): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A számvevőszéki bizottság tagjaként egyetlenegy kérdéssel szeretnék foglalkozni, ami a bizottság 1998. december 2-ai ülésén került elő, ez pedig az 1999. évi költségvetésről szóló T/325. számú törvényjavaslathoz készült kiegészítő ajánlás az 58/2. szám alatt.
Ez az ajánlás a költségvetési bizottság javaslatára a törvényjavaslat 70. §-a felvezető szövegének módosítását javasolja, és az új 70. § (1) bekezdése a következőképpen szólna: "Az Állami Számvevőszékről szóló, módosított, 1989. évi XXXVIII. törvény 13. §-a (14) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép" - és ez az a szövegrész, amelyről ki kellett alakítani a számvevőszéki bizottságnak az álláspontját, és nyilván a magunk álláspontját is. Tehát a szöveg a következőképpen szól: "Az Állami Számvevőszék évente ellenőrzi a központi költségvetési törvényjavaslatot, a zárszámadást, a Magyar Nemzeti Bank államháztartással való hitelkapcsolatait és a bank gazdálkodását."
Az, hogy a Számvevőszék ellenőrzi a költségvetési törvényjavaslatot és a zárszámadást, ez nem új dolog, ez eddig is így volt. Tulajdonképpen a költségvetési kapcsolatokat is ellenőrizte, minden költségvetési jellegű kapcsolatot, viszont "a Nemzeti Bank államháztartással való hitelkapcsolatait és a bank gazdálkodását" szövegrész új ebben a módosító indítványban, ez az új elem.
A bizottság nem túl hosszú vitát folytatott erről a kérdésről, majd nagy többséggel elfogadta és támogatja a költségvetési bizottság ez irányú kezdeményezését. Ismerjük az ellenzék érveit, most is elhangzott néhány ezek közül, nevezetesen arra vonatkozóan, hogy nem illik a költségvetési törvényben számos egyéb törvényt módosítani, illetve megváltoztatni, és ez a formai ok volt az, ami az ellenzék bizottsági ülésen részt vevő képviselőjétől is elhangzott.
(14.10)
Mi pontosan tudjuk, hogy ez egyféle gyakorlat volt a Házban, és abban is biztosak vagyunk, hogy ez a gyakorlat vissza fog szorulni a jövőben. Azonban, ha valaki tanulmányozza a bizottság jegyzőkönyvét, és végigolvassa Nyikos László alelnök úr álláspontját erről a kérdésről, akkor meg fogja látni, hogy miért nem került eddig a Számvevőszékről szóló törvény e szakasza módosításra, és azt is ki tudja olvasni Nyikos alelnök úr szavaiból, hogy miért vált ez mindenképpen indokolttá.
A Pénzügyminisztérium támogatta ezt a javaslatot, Nyikos alelnök úr az Állami Számvevőszék elnökével, Kovács Árpáddal folytatott egyeztetés alapján nyilatkozott, hogy támogatják ezt a törvénymódosítást. Nem szeretnék az alelnök úr viszonylag hosszabb beszédéből kiragadott mondatokat idézni, nem lenne szerintem helyes. Azt sem szeretném, ha ez a hosszabb vélemény az alelnök úr szájából itt fölolvasásra kerülne, mert ez sem lenne helyes. Viszont helyesnek tartanám, ha az Országgyűlés ellenzéki és kormánypárti képviselői is vennék a fáradságot és elolvasnák Nyikos alelnök úr véleményét erről a kérdésről. Meg fogják benne találni azokat a nagyon komoly és súlyos érveket, amelyek alátámasztják azt, hogy ez a törvénymódosítás vagy törvényjavaslat módosítása bekövetkezzék.
Néhány mondatot azonban mégiscsak fölolvasnék belőle, amelyek semmiképpen sem az érvelésnek a legkeményebb szakaszából valók, pusztán egy nagyon fontos álláspontot tükröznek, ami a Számvevőszék álláspontja: "A Számvevőszék támogatja ezt a módosítást, tudomásul veszi és felkészül arra, hogy ezt a feladatot végrehajtsa, noha ez egy újabb feladat, hiszen az elmúlt évtizedben ilyen széles spektrumban nem vizsgálhattuk a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét. Nem lenne jó, ha bárki azt hinné, hogy az Állami Számvevőszéknek valamiféle túlterjeszkedéséről van szó vagy hatáskör-zsákmányolási törekvés vezetné az Állami Számvevőszéket akkor, amikor ezt a javaslatot támogatják. Az is kétségtelen, hogy sokféle ellenőrzés létezik a Magyar Nemzeti Bank tevékenységével kapcsolatban, a belső ellenőrzéstől a jegybanki igazgatótanácson át a felügyelőbizottságig és a külső auditorig, azonban ezek egyike sem jelent olyan mértékű függetlenséget, mint amilyet az Állami Számvevőszék ellenőrzése jelenthetne."
Ezek voltak a hozzászólásnak azok a pontjai, amelyek nem érintették konkrétan ezen javaslat támogatásának az indokoltságát. Azok is benne vannak, azt most nem fogom idecitálni, viszont világossá tették a Számvevőszék álláspontját. Azért tartjuk nagyon fontosnak és támogatandónak ezt a javaslatot, mert amennyiben a parlament ezt elfogadja, akkor ezzel megoldható lenne, hogy a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzése körül indokkal, indok nélkül fel-fellángoló vita megnyugtatóan rendeződjék. Azt gondolom, hogy a pártatlan ellenőrzés közös érdeke mind az ellenzéki, mind pedig a kormánypárti képviselőknek és képviselőcsoportoknak, és azt gondolom, felelős parlamenti képviselő - amennyiben az Állami Számvevőszék is indokoltnak és helyesnek tartaná, hogy ezt a hatáskört és feladatkört megkapja - ezek után nem vonhatja meg a támogatást ettől a módosító javaslattól.
Ez annál is inkább furcsa lenne, hiszen nem arról szól ez a javaslat, hogy mennyi pénzt és hova költsön a parlament, hanem ellenőrzésről szól, ami nyilvánvalóan az állampolgárok érdeke is, hogy világosan lássanak abban a kérdésben, hogy miért is van vita folyamatosan, hol csöndesebben, hol hangosabban a Nemzeti Bank ellenőrzése körül. Ezért azt gondolom, hogy ez lenne az a megfelelő keret, amely véget vethetne ennek a diskurzusnak és megfelelő helyre kerülne megfelelő hatáskörrel és megfelelő keretek között a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzése olyan tekintetben, amilyen tekintetben a költségvetéssel kapcsolatban van.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť