SZABADOS TAMÁS

Full text search

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ismétlés a tudás anyja: én is szeretnék néhány dolgot hozzáfűzni még a nyugdíjhoz. Tisztában vagyunk azzal, hogy önök ezt a törvénymódosítást keresztül fogják vinni, de azért hadd mondjam el, hogy mi az, ami engem ebben a legjobban felháborít. Nemcsak engem, azt hiszem, az ország majdnem minden egyes lakosát.
Az, hogy önök elvesznek ötvenvalahány milliárdot a költségvetésben a nyugdíjasoktól, az önök dolga, de ezt úgy beállítani, hogy a nyugdíjasok ezzel jobban járnak, enyhén szólva egy kicsit képmutatás. Az önök frakcióvezetője és az államtitkár úr is gyakran hangoztatta ezt, és valamennyi ez ügyben felszólaló ezt mondta, hogy a nyugdíjasok jobban fognak járni. Azt hiszem, hogy a 14 százalék minden matematika szerint kisebb, mint a 20 százalék. (Varga Mihály: 14,2!)
A másik, ami még ennél is rosszabb, amit Kis Zoltán és többen is elmondtak: a jogbiztonságba vetett hit megingatása. Hosszú évek során volt egy vita az országban a nyugdíjreformról, és végül is született egy törvény, amely alapján úgy hittük, hogy évtizedekre meg lehetett alapozni azokat az alapelveket, amelyek alapján a mindenkori nyugdíjakat fogják fizetni. Ettől kezdve erre önök ne is számítsanak! Az a húszéves fiatal vagy az én harmincöt éves feleségem azt fogja mondani, hogy önöknek nem lehet hinni, a mindenkori magyar kormánynak nem lehet hinni, mert a mindenkori magyar kormány kénye-kedve fogja eldönteni, hogy milyen mértékben fognak nyugdíjakat emelni.
Hadd mondjam el a jogbiztonság ügyével kapcsolatban: önök az adórendőrséget fel fogják állítani; de húsz adórendőrséget is felállíthatnak akkor, ha a törvényeket kényük-kedvük szerint fogják változtatgatni, és az állampolgárokat mindenfajta jogbizonytalanságban hagyni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A magánnyugdíjpénztárba befizetett 1 százalék levétele egy képviselői egyéni indítvánnyal nem kevésbé volt a jogbiztonság elleni merénylet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mint a 14 százalék a 20 helyett.
Köszönöm szépen. (Csige József: Így van! - Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť